Лавров: Русия разчита на активните усилия на Съвета на Европа в урегулирането на украинската криза

Русия разчита на усилията на Съвета на Европа (СЕ) в урегулирането на украинската криза, заяви  външният министър на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Днешната среща на Комитета на министрите на СЕ има особено значение. Ситуацията в Европа днес е доста сложна – прекалено много дразнители има, конфликти и  като цяло – изостряне на отношенията между западни страни от една страна, а от друга – с Русия, в това число заради кризата в Украйна. Тя не възникна сама по себе си, а представлява отражение на системните проблеми, натрупани в сферата на европейската сигурност през годините”, каза той.

„Коренът на тези проблеми е в това, че задълженията  по недопускане на нови разделителни линии дълги години не се изпълняваха. Комитетът на министрите на СЕ има уникално значение, тъй като е единствената организация, която се базира не на политически декларации, а на ясна международна правова основа – устав, многочислени конвенции, осигуряващи единно правово пространство за всички европейски страни без изключение”, добави Лавров.

Той подчерта, че Киев бяга от прекия диалог с Донецк и Луганск, позовавайки се на идеи за нови формати, не закрепени от минските споразумения.

„Мисля, че се увеличава разбирането за необходимостта да се направи първата крачка в урегулирането на украинската криза – да се осигури диалог между Киев, Донецк и Луганск. Именно в това е ключът към урегулирането на кризата. То е основното съдържание на минските договорености от 12 февруари и от това трябва да се ръководи”, заяви Лавров.

„Засега, за съжаление, киевските власти се дърпат от такъв пряк диалог, като се опитват да го  подменят с други идеи и нови формати, които не са се обсъждали  и не са закрепени в минските споразумения”, поясни руският външен министър.

Конституционната реформа в Украйна се извършва с нарушения на минските договорености, защото в нея не взимат участие представители на Луганск и Донецк, заяви Лавров.

„Много е важна посоката, в която действа Съветът на Европа относно украинската криза, а то е съдействие  в конституционната реформа. Сега тя се осъществява не в съответствие с минските договорености,  които предвиждат участие в този процес представители на Донецк и Луганск”, каза той.

„Мандатът на Съвета на Европа за разследване на престъпленията в Украйна трябва да бъде  разширен”, подчерта Лавров.

„Ние подкрепихме по-нататъшното участие на СЕ в усилията за разследване на престъпленията на Майдана и в Одеса. Смятаме за важно да разширим мандата в тази сфера и на други инциденти, които се случиха в Украйна през последната година”, заяви Сергей Лавров, като подчерта, че СЕ трябва да даде оценка на приетите от Киев закони, в това число и закона за „декомунизация”.

„Считам за необходимо Съветът на Европа да даде оценка на приемащите се закони в Киев, в това число за „декомунизация” и героизация  на нацистки слуги. Опитите за пренаписване на историята на Втората световна война и за присъдата на Нюрнбергския трибунал, оспорват онези ценности, които лежат в основата на дейността на нашата организация и са закрепени в Устава на ООН”, поясни външният министър на Русия.

„70-годишнината от Победата над  нацистка Германия, която ние отбелязахме наскоро, в това число и в Страсбург, е събитие от общочовешки мащаб. Не бива да се позволява предателство на духът на съюзнчеството в борбата срещу нацизма и подриването на солидарността на днешните действия с цел да се гарантира мира и сигурността на континента”, заяви министърът.