Лавров: Русия не планира да разполага военна база в Кипър

Лавров: Русия не планира да разполага военна база в Кипър

Публикувано от:

Руският военноморски флот използва пристанищата на Кипър в съответствие с международното право, а въпросът за създаване на военни бази там не е обсъждан. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в понеделник (31 декември) след преговори с кипърския си колега, предаде “Взгляд“, цитирано от Руски дневник.

“Що се отнася до въпроса за възможното разполагане на руска военна  база в Кипър, днес не сме обсъждали нищо такова”, каза Лавров.

“Принципно нашите военноморски сили, корабите на нашите ВМС използват пристанищата на Кипър периодично без никакви специални услуги, както е прието съгласно международното право”, допълни той.

“Взгляд” припомня, че ръководството на Кипър бе подложено на безпрецедентен натиск от САЩ, след като президентът на страната Никос Анастасиадис проведе в Москва преговори за евентуален заход на кораби на руските ВМФ в пристанището на Лимасол.

След това кипърският външен министър изрази рязка критика срещу САЩ и ЕС, като обвини Вашингтон и Великобритания, че “пренебрегват интересите на Кипър” и подчерта, че републиката си има “свои собствени проблеми” и “собствени претенции” към Европа и САЩ.