Лавров разясни на Тилърсън отговора на Москва срещу антируските санкции

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският му колега Сергей Лавров проведоха разговори в кулоарите на АСЕАН в Манила, съобщи руската агенция Интерфакс и news.bg.

Това е първата среща между двамата, откакто САЩ наложиха нови икономически санкции на Русия.

РИА „Новости“ информира, позовавайки се на думите на Лавров, че Тилърсън е повдигнал въпроса за ответните мерки на Москва във връзка с антируските санкции. Лавров добави, че е разяснил причината за този ход.

Лавров изтъкна, цитиран от Ройтерс, че вярва, че американският му колега е готов да продължи диалога с Москва по сложните въпроси, въпреки че отношенията между двете държави се обтегнаха след новите санкции на САЩ.

„Усещаме готовност от нашите колеги да продължим диалога. Мисля, че няма алтернатива на това“, изтъкна руският министър, който проведе дълга среща с Тилърсън във филипинската столица.

Руският топ дипломат съобщи още, че специалният американски посланик за Украйна Кърт Волкър ще пътува до Русия, за да обсъди с руските власти конфликта в Източна Украйна. Волкър ще се срещне с Владислав Сурков, руският специален посланик за украинската криза.

Лавров каза още след разговорите с Тилърсън, че Москва очаква сериозни трудности при изпълнението на „режима на тишина“ в зоните за деескалация в Сирия.

Междувременно Лавров проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Те обсъдиха Сирия и меморандума за зони за деескалация в страната в кулоарите на срещата на АСЕАН, съобщи руското външно министерство.