Лавров предупреди, че Русия може да се защити при американски бомбардировки в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му има капацитета да защити военните си активи в Сирия, ако САЩ реши да нанася удари по летища на сирийския режим, предава Ройтерс.
Лавров научил, че нанасянето на т.нар. „килимни“ бомбардировки, засягащи голяма площ, са една от опциите, разглеждани във Вашингтон.

„Това е много опасна игра като се има предвид, че Русия, която е в Сирия по покана на легитимното правителство на тази страна и има две бази там, има системи за въздушна отбрана, за да защитава военните си активи“, казва министърът.

В интервю за държавния Първи канал Сергей Лавров заяви, че напоследък се наблюдава засилена враждебност от страна на САЩ към Москва, която на моменти прераства в поредица от агресивни стъпки, които застрашават националната сигурност на Русия.
Според Лавров сегашната администрация в Белия дом носи пряка вина за влошаване на двустранните отношения. Като подчерта, че отношенията между Москва и Вашингтон отдавна са обтегнати заради разногласията по Сирия и Украйна, Лавров изреди цял списък от руски претенции към САЩ.
 „Агресивните стъпки, които засягат нашите национални интереси и поставят под съмнение нашата безопасност са приближаването на НАТО и на военната му инфраструктура към нашите граници, разполагането на тежки оръжия и противоракетни системи, и разбира се санкциите, които са едно неприятелско, дори бих казал враждебно действие спрямо нашата страна“, сподели външният министър.

Коментирайки събития в Сирия Лавров посочи, че е крайно време Русия и САЩ да се разберат коя опозиция е умерена и коя е част от терористичните групировки. Той обаче е на мнение, че нито президентът Барак Обама, нито държавният секретар Джон Кери са привърженици на военния сценарии за разрешаване на кризата в тази страна.