Лавров: Подписаният от Обама закон може за дълго да подкопае диалога с Русия

Законът на САЩ  “За подкрепа на свободата на Украйна” може  за дълго да подкопае диалога с Русия. Това отбеляза руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ТАСС.

“Подписаният от американския президент Барак Обама закон за нови санкции срещу Москва, може за дълго да подкопае нормалното взаимодействие между нашите страни”, подчерта руският дипломат №1.

По-рано американският президент Барак Обама подписа законопроект, който му дава допълнителни правомощия за доставяне на оръжие в Украйна и налагане на нови санкции срещу Русия.

“Подписването на този закон не означава промени в санкционната политика на администрацията, която ние внимателно координирахме в съответствие със случващото се на място и заедно с нашите съюзници и партньори”, се казва в изявлението на президента Барак Обама.

По-рано той потвърди, че Белият дом “няма намерение да налага нови санкции”.

В посланието си към Федералното събрание на Руската Федерация на 4 декември, Владимир Путин заяви, че санкциите са вредни за всички, в това число и за онези, които ги налагат. Руският държавен глава е убеден, че санкциите не са само “нервна реакция на САЩ и техните съюзници” на поведението на Русия във връзка със събитията в Украйна и “кримската пролет”. “Убеден съм, че ако не беше това, то те биха измислили някой друг повод за това, да ограничат развитието и нарастващите възможности на Русия, да повлияят на нея, а още по-добре – да я използват в свои интереси”, заяви Путин.