Лавров определи срещата си с Тилърсън като продуктивна

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на среща с руския външен министър Сергей Лавров потвърди готовността на американския президент Доналд Тръмп за преодоляване на проблемите в отношенията между двете страни, съобщи ТАСС . Двамата се срещнаха в Бон преди срещата на върха на Г20.

„Обсъдихме състоянието на двустранните отношения, които бяха значително влошени от администрацията на Обама“, каза руският министър след срещата. Той допълни, че Тилърсън е потвърдил готовността на Тръмп, изразена и в разговора му с президента Владимир Путин, за преодоляване на този период.

Срещата между Путин и Тръмп ще се състои, когато това е възможно за двамата лидери, подчерта Лавров.

Двамата с Тилърсън са се договорили контактите да продължат.

Въпросът за санкциите не е обсъждан на срещата, поясни руският външен министър.

„Ние санкции не обсъждаме. Изхождаме от това, че те представляват аномалия и тези, които са ги въвели, трябва сами за себе си да преценят доколко са ефективни, доколко отговарят на представата за нормално общуване между държавите, доколко изкуственият стремеж към политизиране на един или друг въпрос отговаря на интересите на самите държави, които прибягват до това средство“, каза Лавров.

Лавров и Тилърсън са потвърдили общите си интереси в борбата с тероризма, включително в Сирия, посочи руският външен министър.

По думите му срещата е била продуктивна. Двете страни са потвърдили наличието на общи интереси в борбата с тероризма, политическото урегулиране в Сирия, както и в другите страни в региона, в които тероризмът е пуснал корени.

Лавров съобщи още, че Тилърсън е заявил готовност да подкрепи междусирийския мирен процес в Астана.

Съединените щати за заявили готовност да участват и в политическите преговори за умиротворяване на Украйна и Афганистан, посочи Лавров.

„Обсъдихме ситуацията в Украйна и Афганистан. По всички тези направления нашите американски партньори изявиха желание да се присъединят към усилията за разрешаване на конфликтите. Разбрахме се веднага след сформиране на екипите в Държавния департамент и другите ведомства, отговарящи за външната политика, да установим съответните контакти“, посочи Лавров.

„Обединихме се около разбирането, че в областите, в които интересите ни съвпадат, а те съвсем не са малко, трябва да търсим напредък и да покажем способността на САЩ и Русия да играят ролята, която им е отредена на световната сцена“, подчерта Лавров.

Срещата бе съпътствана и от медиен скандал. Журналистите, отразяващи първата среща на Тилърсън с Лавров, бяха изгонени от залата веднага след първото изречение на американския държавен секретар. Това съобщи кореспондентът на Лента. ру от мястото на събитието.

Представителите на медиите успяха да чуят само първото изречение на Тилърсън: „Здравейте. Благодаря ви, мистър Лавров, приятно ми е да ви видя“, след което членовете на американската делегация приканиха пресата незабавно да напусне помещението, без повече обяснения.

Източник: Руски дневник