Лавров обясни на Кери защо Русия нанася удари по Идлиб и Хомс

Нашите ВКС и сирийските ВВС работят в провинциите Идлиб и Хомс, за да попречат на „Ислямска държава“ (ИД) да напусне Мосул. Това каза пред журналисти в Лима в четвъртък (17 ноември) руският външен министър Сергей Лавров след среща с американския си колега Джон Кери, предаде РИА „Новости“.

„На срещата (с Лавров) обсъдихме всички аспекти на обстановката в сирийския Алепо. Сергей Лавров каза, че руските самолети не са бомбардирали този град“, отбеляза Кери след разговорите в Лима, където в събота започва срещата на върха на АТИС.

В петък вечер за Лима заминава и руският президент Владимир Путин, който ще се срещне с лидерите на Виетнам, Перу, Китай, Япония и Филипините, съобщи помощникът на президента Юрий Ушаков, цитиран от телевизия „Мир 24„. Възможно е в рамките на срещата на върха Путин да поговори и с американския си колега Барак Обама.

По-рано военният министър на Русия Сергей Шойгу съобщи, че фрегатата „Адмирал Григорович“ е извършила пускове на крилати ракети „Калибър“ по цели в провинциите Идлиб и Хомс. Удари по позиции на терористите е нанесла и авиацията от летището в „Хмеймим“ и изтребители Су-33 от крайцера „Адмирал Кузнецов“, както и самолети Ту-95МС. Операциите са били насочени срещу пунктове за управление на ислямистите, складове с оръжие и боеприпаси и цех за производство на въоръжение.Операцията за освобождението на Мосул започна в нощта на 17 октомври. В нея участват иракски военни и сили на полицията, както и кюрдски формирования с подкрепата на коалицията, оглавявана от САЩ. Експерти не изключват заради настъплението терористите от ИД да се опитат да бягат в Сирия.

Източник:  „Руски дневник“.