Лавров обсъди с Ирина Бокова избора на нов генерален секретар

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова процеса на подбор на кандидати за поста генерален секретар на ООН, съобщи ТАСС.
Двамата имаха кратка среща в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на световната организация, посочва агенцията, като се позовава на съобщение, качено днес на официалния сайт на руското дипломатическо ведомство. Ирина Бокова е сред кандидатите за поста генерален секретар на ООН от източноевропейската регионална група, припомня ТАСС.
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще продължи да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати на поредното гласуване в Съвета за сигурност. При последния вот в Ню Йорк Бокова не успя да събере нова подкрепа и падна до петото място.
В края на миналата седмица заместник министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов заяви, че е „напълно вероятно в последния момент да се появи нов кандидат, който въобще не е участвал в досегашните гласувания в Съвета за сигурност“.
„Ако България реши да смени досегашния си кандидат за поста и издигне Кристалина Георгиева, което е нейно суверенно право, тогава ще решаваме, изхождайки от новата ситуация, че ще има нов кандидат“, коментира руският дипломат.