Лавров: Обвиненията на Лондон, че Русия ескалира войната в Сирия, са голословни

Обвиненията на Лондон в това, че Русия ескалира войната в Сирия, са голословни и не се опират на нито едно доказателство. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори със своя колега от ОАЕ Абдала ал-Нахайан, предаде ТАСС.

„Що се отнася до заявленията от Лондон и други западни столици, съдържащи характеристика на дейността на ВКС на РФ в Сирия като не способстваща за разрешаване на кризата, то ние сме свикнали с подобни обвинения, те не се опират на нито едно доказателство, – каза той. – Те отразяват загрижеността на западните ни партньори за това, че ВКС действат ефективно в сирийското въздушно пространство и осъществяват задачите, които стоят пред международната общност – що се отнася до пресичането на терористичната заплаха“.

„Ние сме свикнали на подобни голословни заявления, това е характерно не само за сирийската тема, – продължи Лавров. – Другите неотложни въпроси от международната политика западните ни партньори предпочитат да коментират така, че никой да не види каквито и да било факти в тях, защото те не могат да предоставят такива“.

„Аз периодично се срещам на международни мероприятия с британския външен министър Филип Хамънд по негова молба. Той не е изказвал някакви конкретни претенции, защото не може да изказва такива. В общи линии призовава към сътрудничество, че те са готови, – подчерта Лавров. – Но всички канали бяха замразени от британска страна. Вероятно, той и сега иска да не забравяме за тях като участници в някои процеси, свързани с разрешаването на кризата с Близкия изток“.

„Но ако съществуват някакви претенции по отношение на това, което правят ВКС на РФ в Сирия, то припомням, че в първите дни от началото на нашата операция руският президент призова всички желаещи, най-вече САЩ и другите участници в коалицията, към тясна координация на действията срещу терористичните групировки“, добави руският външен министър.