Лавров: Никой не може да спечели войната в Сирия

Отделните външни играчи лелеят мечтата да свалят със сила режима в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Що се отнася до въпроса, може ли сирийският президент Башар Асад да спечели войната, то нея не може да я спечели никой. Това признават всички експерти. Има, наистина, отделни играчи във външния фронт, които лелеят мечтата да свалят режима със сила, стараят се да направят всичко възможно, включително и да провалят преговорите в Женева. Струва ми се, че и САЩ, и Франция са категорично несъгласни с подобни опити“, каза Лавров.

Министърът заяви още, че Русия ще направи всичко възможно залагането на силата в Сирия да не надделее, тъй като това е пътя към разрушаването на още една държава.

„Ще направим всичко възможно военното решение или залагането на силата да не надделее. Защото това е път към окончателния хаос в региона, към разрушаването на още една държава след това, което бе извършено с Ирак и Либия. Йемен също е в далеч не най-добрата си форма“, каза Лавров.

„Трябва да бъдат изправени пред отговорност тези, които таят подобни планове“, подчерта руският външен министър.