Лавров: Не чух нищо ново от Чавушоглу за сваления от турските ВВС Су-24

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата с турския си колега Мевлют Чавушоглу не е чул нищо ново около ситуацията със сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24, предаде ТАСС.

„Ние се срещнахме с министъра по негова настоятелна молба, но не чухме нищо ново, – каза Лавров. – Външният министър на Турция потвърди подходите, които са огласени публично и от президента, и от премиера на Турция“.

По думите му, руската страна е потвърдила оценките си, заявени „още от първия ден след като нашият бомбардировач беше престъпно свален въпреки всички правила, които се използват в такива случаи“.

„Всички тези оценки бяха изложени, ние днес ги потвърдихме, включително и подробните оценки, които прозвучаха в обръщението на президента пред Федералното събрание“, подчерта руският министър.

Руската страна не е засичала колко дълго е продължила срещата в Белград между външните министри на РФ и Турция, заяви пред журналисти източник в руската делегация.

По-рано турски медии разпространиха информация, че срещата между външните министри е продължила 40 минути.

По думите на Лавров, Русия не смесва турския народ и тези, които са дали заповедта за свалянето на руския самолет.

„Ние винаги сме казвали, и днес президентът Путин го потвърди, че гледаме на турския народ като на наш приятел и не го смесваме с тези, които са дали престъпната заповед, – каза той. – За това, как ще повлияят тези действия на турското ръководство на отношенията ни, ние вече съобщихме. Има решения на президента, има решения, които правителството прие в изпълнение на указа му, така че всичко това е известно“.

„Ние искаме по всякакъв начин за избегнем стъпките, които биха нанесли щети в отношенията между хората, – продължи той. – Сигурно, има някакви ексцесии, но това не е политиката на президента и не е позицията на правителството“.

„Ние ще се стараем да не създаваме проблеми нито за гражданите на Турция, нито за руските граждани“, каза още Лавров.