Лавров: НАТО засилва присъствие си в близост до руските граници в разрез с Основополагащия акт от 1997 г.

Военният съюз на Запада засилва военното си присъствие и инфраструктура в съседни на Руската федерация региони, включително на границата с Калининградската област, грубо нарушавайки по този начин Основополагащия акт от 1997 г. за отношенията между НАТО и Русия. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, говорейки пред студенти в Балтийския държавен университет, предава TACC, цитирана от Фокус.

 „Днес в Алианса приемат решения, които грубо нарушават положенията на Основополагащия акт Русия-НАТО. Рязко бяха увеличени мащабите на военната активност, засилват се военното присъствие и и инфраструктура в гранични с Русия региони, включително на границата с Калининградската област“, подчерта първият дипломат на Москва.

През май тази година бяха отбелязани 20 г. от подписването на документа и 15 г. от от приемането на Римската декларация за ново качество на отношенията между Русия и НАТО, припомни ръководителят на руското външно министерство.

„Въпреки това, заложената в тези документи цел – да се преодолеят остатъците от конфронтация и конкуренция, повишаване на взаимното доверие и сътрудничество – не са постигнати, най-вече защото НАТО остава институция от Студената война, неспособна да отговори адекватно на предизвикателствата на новото хилядолетие“, коментира Лавров