Лавров: Напрежението на Балканите се покачва, ЕС трябва да помогне за намаляването му

Руският външен министър Сергей Лавров изрази надежда, че всички разбират необходимостта на Балканите да не бъде допусната силова конфронтация, предаде RT.

„За съжаление Балканите нееднократно са ставали източник на много сериозни конфликти и съм убеден, че, както е известно, историята учи само онзи, когото не учи на нищо. Но все пак не съм убеден, надявам се, че този път всички ще разберат необходимостта да не се допусне  такава силова конфронтация, макар и напрежението да расте в значителна степен“, каза Лавров на голямата си пресконференция в Москва.

Според министъра „раздразнението се поражда от политиката на тези, които налагат на всички балкански народи т. нар. европейски ценности, но в нова, осъвременена, постхристиянска опаковка“.

В същото време според Лавров в конкретната ситуация ЕС е длъжен да помогне.

„ЕС трябва да свали напрежението в тази ситуация. Да направи така, че да бъдат изпълнени постигнатите с посредничеството на Брюксел договорености между Белград и Прищина“, заяви Лавров.

Ръководителят на руската дипломация посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има албански силови структури. Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той.

По-рано сръбският президент Томислав Николич каза, че е готов да изпрати войска в Косово.

 

Всички разбират, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт, изтъкна още външният министър, цитиран от РИА Новости. Що се отнася до влака Белград – Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади сръбският външен министър Ивица Дачич. Анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно – ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел“, каза Лавров, цитиран от Спутник.

По повод на ситуацията в Босна и Херцеговина Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните партньори, че вече става „неприлично“ да се запазва апаратът на така наречения върховен представител, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни Лавров.

Външният министър коментира отново обвиненията за кибератаки от страна на Русия. По негови думи доказателствата за такива са изсмукани от пръстите.