Лавров и Кери обсъдиха възможността да сътрудничество между Русия и САЩ в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор възможностите за сътрудничество между двете страни в борбата с действащите в Сирия терористични групировки, съобщиха от МВнР на РФ, предаде ТАСС.

„Обсъдена бе ситуацията в Сирия, включително и възможностите за сътрудничество в борбата с действащите там терористични организации“, отбелязаха от ведомството. „Лавров отново акцентира върху необходимостта от незабавно разграничаване на ориентираните към САЩ сирийски антиправителствени сили от групировката „Джебхат ан-Нусра“, свързана с „Ал Кайда“ и водеща настъпателни действия под прикритието на отрядите на „умерената“ опозиция. Посочена бе също недопустимостта на снабдяването на терористите през откритата граница с Турция“.

Лавров и Кери са обсъдили също така и конфликта в Украйна. „Разгледани бяха и други международни проблеми, сред които темата за конфликта в Украйна и някои въпроси от двустранните отношения“, отбелязаха от министерството.

Руският външен министър е изразил съболезнования на държавния секретар на САЩ във връзка с трагичния инцидент в Орландо.