Лавров: Германия трябва да претегли всички аргументи „за“ и „против“, преди да определи Русия като съперник

Москва се надява, че правителството на Германия ще претегли всички аргументи „за“ и „против“ преди да включи Русия в списъка за заплахите. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Германското правителство за първи път от 2006 г. насам се готви да обнови „Бялата книга“ – ръководството за политиката на националната сигурност на страната, припомня агенцията.

По-рано немското издание Die Welt съобщи, че в новата версия на документа Русия попада в списъка с 10-те глобални заплахи за Германия.

„Първо, тази тема вече звучи в документите на ЕС с малка разлика в една или друга страна. Но, по принцип, подобна демонизация на Русия вече се е превърнала в модна тенденция в Евросъюза“, каза руският министър.

По думите му, докладът тепърва предстои да бъде представен пред германското правителство, но все още не е одобрен.

„Надявам се, че коалиционното правителство ще претегли всички аргументи „за“ и „против“ и, най-важното, ще претегли фактите, които по никакъв начин не могат да бъдат изтълкувани като подготовка на Русия за агресия срещу ЕС и НАТО… Смятам, че това е аномалия, ако трябва да съм честен, ако съставителите на доклада са се подвели по модната тенденция в този същия еднополюсен свят, чиито дни са вече преброени“, каза Лавров.