Лавров: В източна Украйна става реално етническо прочистване

«Спрямо югоизточна Украйна се крои сценарият на етническо прочистване, президентът Петро Порошенко не бива да се подлъгва», каза пред журналисти министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

Според него, трагедията, станала вчера с руските журналисти в Украйна е „пореден тревожен сигнал за онези, които разчитат на военна победа в югоизточна Украйна и на прочистване на тази територия“.

Сергей Лавров изтъкна, че това е един „мощен сигнал за западните покровители на Киев да прекратят безогледната си подкрепа на тези насилствени действия“.

Руският външен министър изрази своите съболезнования към близките на загиналите руски журналисти. Той подчерта, че Русия изразява своето невъзприемане «на онези действия, които извършват украинските власти по отношение на журналисти, като постоянно ги подлагат на абсолютно нецивилизовано отношение: задържайки ги, изтезавайки ги, унижавайки, обвинявайки в шпионаж и сепаратизъм, унищожавайки ги».

По думите на Лавров подобни неща се случват в различни точки на света, но в Украйна тези ситуации са създадени изкуствено в резултат на военната операция срещу народа на Украйна. «Всичко това се прави въпреки множеството дадени обещания да бъдат прекратени кръвопролитията и да се започнат цивилизовани преговори. В замяна на обещанията за прекратяване на обстрелите и избиването на хора, ние чуваме от Порошенко и радикалите в Киев, че щяло да бъде обявено кратко временно примирие, за да се подсигурят «коридори» за «сепаратистите» които да могат да напуснат територията на Украйна. Това вече не е национален диалог, това не са преговори с участието на всички украински региони, това е реално етническо прочистване – геноцид. Много се надявам, че Петро Порошенко няма да се води по акъла на онези, които предлагат подобни сценарии», каза в заключение Сергей Лавров.

По-късно вчера (17 юни) стана известно, че освен журналиста Игор Корнелюк, който е загинал в резултат на минометен обстрел, сред загиналите е и колегата му от екипа звукорежисьорът Антон Волошин. Тялото му бе намерено от опълченците и веднага откарано за опознаване в моргата, където го разпознал оцелелият оператор от журналистическия екип на ТВ «Россия 24».