Лавров: В ЕС считат за грешка конфронтацията с Русия заради Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че болшинството от членовете на Евросъюза наричат грешка на ЕС конфронтацията с Русия заради Украйна, предаде РИА Новости.

„Понякога това, което те произнасят от трибуната, противоречи на това, което те ти казват насаме, когато никой не ги чува. И ето че по единично преобладаващото болшинство от членовете на ЕС ми казва неща, които аз смятам за разумни, че е грешка да се върви към конфронтация с Русия заради Украйна, която сама се оказа жертва на политиката на Евросъюза, който се опита да я постави пред избора: или – или“, заяви Лавров в интервю за телевизия „Звезда“.

По думите на руския министър, Москва не се е занимавала с това. „Украйна, която прекрати договора, насърчаван от французите, поляците и немците. На следващата сутрин, вместо правителството на националното единство, имаше въоръжен държавен преврат. И всички те казват: но ето те сега малко ще се успокоят, трябва да бъдат изпълнени тези Мински споразумения, тогава ще се върнем към нормално сътрудничество и стратегическо партньорство. Но когато те се събират заедно и говорят от трибуните, не могат да кажат това“, заяви руският външен министър.

Представителите на Украйна и западните страни неведнъж обвиняваха Русия в намеса в конфликта в Донбас. Доказателства за това обаче, не бяха представени. Руското външно министерство нарече тези твърдения „публични бездоказателствени инсинуации“. ЕС и САЩ въведоха санкции срещу Русия.

Москва нееднократно е заявявала, че абсолютно по никакъв начин не участва в събитията в югоизточната част на Украйна, не е страна във вътрешноукраинския конфликт и е заинтересована от това, съседната страна да преодолее политическата и икономическата криза.