Лавров: Въпросът с хуманитарната помощ за Източна Украйна не търпи отлагане

Въпросът с хуманитарната помощ за Източна Украйна не търпи отлагане. Това заяви ръководителят на Министерството на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Прекратяването на огъня е не само възможно, но е абсолютно необходимо. Украинското правителство се подписа под необходимостта от незабавно прекратяване на огъня още през април тази година, когато бе приета Женевската декларация „, каза министърът.

„Вярваме, че въпросът (с хуманитарна помощ) е спешен и не търпи отлагане. Убеден съм, че ще бъдем в състояние да се споразумеем за доставка на тази помощ възможно най-скоро „, посочи Лавров.

Министърът каза още, че Русия води преговори с Украйна, Международния комитет на Червения кръст и ООН относно спешната доставка на хуманитарна помощ в източната част на страната. По думите му в Луганск няма електричество и вода, а в болниците не достигат дори елементарни лекарства.

„Това е изострена хуманитарна ситуация и аз съм я обсъждал буквално в последните ден-два
и с министъра на външните работи на Украйна, и с държавният секретар на Съединените щати, и с министъра на външните работи на Обединеното кралство, с ръководителя на Международния комитет на Червения кръст, както и други колеги“, каза ръководителят на руското Външно министерство.