Лавров: Високомерието на коалицията позволява на Турция да се държи нагло в Ирак

Високомерният подход на ръководената от САЩ коалиция към операцията в Сирия позволява на Турция да се държи толкова нагло в Ирак, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Звезда”, предаде РИА Новости.

По думите на Лавров международната коалиция има различно отношение към Ирак и Сирия, което произтича от факта, че Багдад е поискал нейната помощ, докато режимът в Дамаск е считан за диктаторски и затова западните страни си позволяват да не искат разрешение от властите за въздушните удари.

„Ако водената от САЩ коалиция нямаше този арогантен подход в Сирия, мисля, че и Турция не би се държала толкова нагло с Ирак“, посочи  министърът във връзка с изпращането на турски войски в Ирак.

По данни на иракските власти на 4 декември турски военни и бронетехника са навлезли в иракската провинция Найнава под предлог, че ще обучават бойци от народните отряди, воюващи с терористите.

Външното министерство и министерството на отбраната на Ирак нарекоха присъствието на турските военни „враждебно действие“, което не е съгласувано с властите, и заявиха за нарушение на суверенитета на страната. Според медиите, става дума за 150 турски военни.