Къща-музей на братя Столетови в гр. Владимир

Къща-музей на братя Столетови в гр. Владимир

Публикувано от:

На ъгъла на улица “Столетови” 3, гр. Владимир,  се намира къщата, където са  живели  братята Столетови  – ген.  Николай Григориевич (1831-1912),   герой от Руско-турската война 1877-1878г, ръководител на българското опълчение, участвал в Кримската война и служил на Кавказ,  основател на  Красноводск, голямо пристанище на Каспийско море и ръководител на географска експедиция за проучване на района Аму Даря-(Туркестан). Александър Григорьевич (1839 —1896) е учен-физик.

Двамата братя са завършили мъжката гимназия във Владимир, а по-късно – Московския университет.

Къщата  е построена през втората половина на ХVIII век по  поръчка на техния дядо Дмитрий Акимович Столетов. Търговският род Столетови е  добре известен на Владимирска земя още от времето на цар Иван Грозни.

Музеят заема  сграда, построена в средата на XIX век, в непосредствена близост до  фамилната къща на семейство Столетови. Зданието е оформено в стил късен класицизъм. В него се намира експозицията, представяща живота и дейността на Николай и Александър Столетови.

Експозицията за ген. Николай Г. Столетов съдържа експонати, говорещи за неговата огромна заслуга в Руско-турската война 1877-1878г., подаръци от жителите на българското село Столетово, пръст от България, донесена от български селянин на гроба на ген. Николай Столетов.

В отдела на експозицията, посветена на Александър Столетов са представени неговите ръкописи, публикации на неговите трудове, прибори, които е използвал в своите лабораторни изследвания, писма на неговите ученици, сред тях са били П.Н. Лебедев, Н.Е. Жуковски, С. А. Чаплигин, Тимирязев, Циолковски, Хельмхолц, Ковалевски и др.

Днес Къщата-музей на братя Столетови се е превърнала в истинско украшение на гр. Владимир, напомняща за градската архитектура от миналите векове.

 

Източници:

http://turizm.sputnik.ru/items/dom-muzey-stoletovih-vo-vladimire

http://vladimir1896.ru/vladimir-gorod/dom-muzej-bratev-stoletovyx-vo-vladimire.html

https://tonkosti.ru/%D0%94%D0%BE%D0%BC-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%B5%D0%B2_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D1%85