Кустурица призна, че черпи вдъхновение от руските автори

Сръбският кинорежисьор и основател на няколко фестивала Емир Кустурица призна, че винаги черпи вдъхновение от руските автори, в частност от творчеството на композиторите Стравински и Чайковски, като добави, че смята руските изпълнители за най-добрите в света, предаде РИА Новости.

Музикалният фестивал „Большой“, основан от Кустурица, приключи на 14 юли и на него за първи път участваха руснаци. Руската цигуларка Анастасия Чугайнова получи бронзова матрьошка, а голямата награда на фестивала – златна матрьошка, бе връчена на пианиста Лео Бориславлевич.

„Традициите на руската култура са много силни. Те са изградени върху произведенията на велики автори, в това число и композиторите – Стравински, Мусогорски, Чайковски, Прокофиев. На това наследство се основават и филмите ми. Винаги съм търсил вдъхновение именно в руските автори. Мисля, че никой няма да оспори, че най-добрите изпълнители в света са руснаците“, каза Кустурица в интервю за „Россия 24“.

Той сподели, че организирайки този фестивал, на първо място е искал да създаде културен център сред природата. „Сега хората бягат в големите градове. Но такива центрове са необходими, за да може макар и само понякога да бъдем в уединение с природата. Тук, сред природата, най-добре се възприема класиката. Нали и на мечките понякога им трябва добра музика“, поясни режисьорът.

Кустурица разказа и защо тази година е поканил в конкурса и руски музиканти. „Слушайки вашите млади изпълнители, на мен ми се прииска да бъде създаден културен обмен, за да се запознаят талантливите руски момчета с културата на Сърбия и да се обединят в едно цяло двете части от голямата славянска култура. Сърбите и руснаците много си приличат“, каза той.