Кустурица получи пръстен с лика на Путин

Кустурица получи пръстен с лика на Путин

Публикувано от:

Киното  също е пропаганда, смята известният кинематографист Емир Кустурица. Сръбският режисьор отново посети Москва, където участва в откриването на руска национална школа в рамките на младежкия проект „Мрежа“.

Събралите се на срещата говориха за киното не само от гледна точка на художествените особености, но и от гледна точка на влиянието на общественото съзнание и формирането на система на ценности и идеали. Ставаше дума за киноиндустрията като пропаганда, с помощта на която се създава представа за гражданина на една или друга страна. За това, както и за самия проект „Мрежа“, говори неговия ръководител Анна Конко.

„Средностатистичният американец и европеец черпи информация за Русия, в частност, от продуктите на киноиндустрията Холивуд. В тях руснакът най-често е представен като пияница или неизправен злодей, както и като глупав човек. Искаме да обучим нашите студенти да създават позитивен образ на Русия“, каза Конко.

Кустурица, известен противник на Холивуд, само потвърди думите на Анна Конко, отбелязвайки важността на проекта „Мрежа“ за съвременна Русия.

„Искам да отбележа, че днес Холивуд е пропаганда. И сега всички страни се намират в опасност от тази пропаганда. Както ми се струва, Русия е идеална алтернативна площадка, за да бъде преодоляна тази опасност. За това смятам идеята на проекта „Мрежа“ за отлична и много своевременна инициатива“, убеден е сръбският режисьор.

В проекта на Кустурица е отредена ролята на куратор. От време навреме режисьорът ще пристига в Москва за да чете лекции на младите бъдещи режисьори. След лекциите той ще дава на всички професионални задания, а след това ще преглеждат заснетия материал. Най-добрите ще бъдат удостоени с честта да снимат филми заедно с Кустурица. А сега в началото на пътя, признатият майстор на киното даде на студентите няколко съвети.

„Бих искал вие, създавайки положителен образ на руския човек, да помните за традициите на съветското кино. Ако съвместите тези две неща, то тогава ще можете на практика да реализирате идеите си, свързани с вашата собствена история и с вашия народ“.

На срещата с Емир Кустурица младите хора задаваха на режисьора различни въпроси. Един от студентите напомни за това, че сега в Европа се появило понятие, обозначено с немската дума «PUTINVERSTEHER»,, което означава, „човек, разбиращ Путин“. След като решил, че Кустурица се отнася към такива хора, той връчил на сръбския майстор на киното пръстен с изображение на руския президент. Кустурица много се зарадвал на такъв оригинален подарък, и шегувайки се отбелязал:

„Сега, след като посетя някой кинофестивал, например, в Кан, ще плаша с този пръстен своите недоброжелатели“.