Кустурица: Не взеха филма ми в Кан заради приятелството ми с Путин!

Световноизвестният кинорежисьор Емир Кустурица няма да присъства на 69-ия кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 11 до 22 май тази година, съобщи „Национална служба новостей“/НСН, цитирана от „Руски дневник“. Комисията, която бе натоварена с подбора на филмите за фестивала не включи в програмата новия му филм „По Млечния път“, в който главната роля играе Моника Белучи.

В интервю за НСН в неделя (17 април) Кустурица твърди, че вече е отговорил на решението на Канския фестивал с химна на Русия. В петък групата The No Smoking Orchestra, в която Кустурица е и солист и китарист, имаше концерт в Париж. Той започна с химна на Русия, който всички 6000 зрители изслушаха на крака.

Програмата на 69-ия кинофестивал в Кан бе обявена на 14 април. Тя включва 20 филма от 13 страни. Решението да не включат лентата на Кустурица в конкурса организаторите обясниха с факта, че кандидатурата им била подадена твърде късно и нямало време да бъде разгледана.

Кустурица признава, че наистина е подал филма с един ден след изтичането на срока, но е убеден, че истинската причина за отказа не се крие в това.

„Списъкът с филмите бе обявен преди да изтече срокът“, твърди Кустурица. „Филмът бе представен, но те дори не го изгледаха. За мен това е удар или отплата за добрите ми приятелски отношения с руския президент Путин“., заяви режисьорът.

„Напоследък в работата на Фестивала в Кан все по-често се намесва политиката. Имам подозрения, че някой е дал указания моят филм да не бъде приет. Не твърдя това, но имам такова усещане. Моника Белучи също не разбира как са могли да не приемат нашата лента. Никой не разбира това“, сподели Кустурица.

Кустурица многократно е признавал топлите си чувства към Русия и президента Владимир Путин, припомня НСН През декември 2014 г. той заяви, че иска да снима в Крим филм за войната. Друга негова мечта е до края на живота си да заснеме лента на руски език.