Кустурица: на света му трябва баланс и Путин може да го възстанови

Нужно е да се възстанови равновесието в света, а руският президент Владимир Путин е силният политик, който може да защити Изтока от Запада. Това каза сръбският режисьор, музикант и активист Емир Кустурица в интервю за онлайн канала DVTV, цитирано от inosmi.ru.
„Изказването ми не е в подкрепа на Владимир Путин, а на баланс в свят, в който всеки може да прави каквото пожелае, – подчерта Кустурица. – Убеден съм, страни като Сирия и Русия, които притежават енергийни ресурси, имат право да ги задържат за себе си“.В европейските кино среди съм персона нон-грата заради подкрепата си към руския президент, отбеляза сръбският режисьор, но отрече филмите му да са „за“ или „против“ Путин. В същото време Кустурица подчерта, че не е забравил американските бомбардировки над Сърбия през 1999 година. По негови думи родината му е пример, че Западът е войнствено настроен към Изтока, а не обратното.Жестоката глобализация

Друг проблем, от който хората трябва да бъдат защитени, е глобализацията –  именно на нея дължим нестабилността в съвременния свят, смята Кустурица. Според него тази глобализация се осъществява от някои фондации, на първо място тази на Джордж Сорос.“Той продължава това, което ЦРУ започна в Латинска Америка през 70-те години на миналия век, а именно създаването на фашистки режими и нанасянето на вреда на Латинска Америка“, каза режисьорът. Според него ситуацията на Балканите и в Близкия Изток е сходна – свободни нации са атакувани заради свободната си политика. „Международното право е заменено от хуманитарно право, което позволява бомбардирането на други страни и воденето им до демокрация с помощта на бомби“, добави той.

„Аз съм изцяло на страната на мигрантите“

Режисьорът се изказа в подкрепа на мигрантите и обясни позицията си с близкото минало на Сърбия – едва през 1990-те такива са били сърбите, бягащи от войната. В допълнение той каза, че днес Европа плаща цената на действията на бившия американски президент Барак Обама. „Барак Обама, носител на Нобелова награда за мир, издаде заповед за убийството на 27 хиляди души с безпилотни самолети. Той беше този, който започна войната в Сирия“.

„Путин не създава терористи – това е дело на американците“

Кустурица подчерта, че американците са опасни за света, защото предизвикват хаос, в това число и с помощта на терористите, които въоръжават. Достатъчно е да дадем Либия за пример, каза той. Според него руснаците, напротив, се интересуват от стабилност.

На финала на интервюто режисьорът подчерта, че не е в подкрепа на Русия, а на свят, воден от няколко сили, способни на компромиси. Само тогава светът ще бъде стабилен и няма да съществува днешния хаос, заключи той.

Източник:  „Руски дневник“