Критикуваха Обама за отсъствието му на марша в Париж

Американският президент се озова под прицела на критика в социалните мрежи и в редица американски издания, които обърнаха внимание на това, че Обама не посети републиканския марш в памет на жертвите на терористичните нападения в Париж. Припомняме, че в демонстрацията, която се проведе във френската столица участваха политици от над 50 държави в света.

Държавите бяха представени от президентите, които в единна колона вървяха хванати под ръка към площада на Републиката. От гледна точка на западните публицисти, републиканският марш се превърна в знаково мероприятие, „събрало съмишленици в търсенето на нова по-ефективна стратегия за борба с тероризма“. Но както отбелязва Forbes в статията на Рик Унгар, „сега САЩ ще бъдат запомнени като световен играч, който не се появи на тази акция“.

„Сега аз, като човек, който никога досега не е критикувал Обама за неловките положения, в които се е оказвала нацията, която той управлява, искам да кажа, че този марш трябва да бъде разглеждан като момент на национален срам и неуспех в играта на световната сцена“, пише Унгар.

Журналистът отбелязва, че не може да намери рационално обяснение на причината за това американският президент да не посети мероприятието в Париж. Дори доводите за сигурността на държавния глава не са убедителни, тъй като на марша присъстваха едновременно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и ръководителят на палестинската национална администрация Махмуд Абас. Никакви инциденти, свързани с нарушаването на сигурността на представителите на двете страни от палестино-израелския конфликт не са се случиха.

Критикуваха Обама и Fox News и СNN, като те подобно на Унгар, отбелязаха, че се срамуват от това, че президентът не е посетил мероприятието.