Кристиан Линднер: Крим е на Русия, трябва диалог с Москва

Германската Свободна демократическа партия (СвДП), която след четиригодишно отсъствие се връща в парламента, след като спечели 10,7 процента от гласовете на вчерашните избори, повтори позицията си, че трябва да се приеме фактът на анексирането на Крим от Русия, за да се подобрят отношенията с Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА и Епицентър.бг

Лидерът на либералите Кристиан Линднер заяви днес, че не може нищо да се направи за анексирането на Крим, „така че трябва да намерим начин да приемем ситуацията, за да може да се постигне решение в дългосрочен план“.

Преди няколко седмици 38-годишният Линднер настоя, че добрите отношения с Москва са от решаващо значение за сигурността и благоденствието на Европа и че за да се постигне това, анексирането на Крим трябва да се приема като „постоянно временно положение“.

Очаква се СвДП да започне коалиционни преговори с християндемократите на канцлера Ангела Меркел и Зелените. Такава тристранна коалиция досега не е управлявала на национално ниво в Германия. Някои от политическите позиции на тези партии по теми като Русия, бежанците и еврозоната си противоречат взаимно, отбелязва ДПА.

За отмяна на санкциите срещу Русия са нужни определени стъпки от Москва, заяви Линднер, цитиран от ТАСС.

„За СвДП е неприемливо предложението на външния министър Зигмар Габриел за едностранна отмяна на санкциите без определени стъпки от Москва. За нас е необходимо да се обвържат последствията (от санкциите) и готовността за диалог“, каза Линднер.