Крим, Чехов, Айвазовски и не само…

Крим, Чехов, Айвазовски и не само…

Публикувано от:

Първото нещо, което си представяме, когато чуем думата „Крим” е слънчево лято, Черно море и красивите плажове. Всичко това, разбира се, е така. Но не трябва да се забравя за богатото културно наследство на Крим.

Много руски културни дейци са живели там – и то не само за почивка на тялото и душата, но и за вдъхновение. Най-известните от тях са Чехов и Айвазовски.
Антон Чехов е прекарал в Крим последните 5 години от живота си. Големият писател е имал туберкулоза, а горещият и сух климат на полуострова лекува хората с белодробни заболявания. В Крим Чехов е работил много и ползотворно. В Ялта, където е живял писателят, той е написал такива велики творби като „Три сестри”, „Вишнева градина”, „Дамата с кученцето”. Именно Чехов е открил Крим и за руснаците, и за чужденците, убеден е писателят и историк на руската литература Алексей Варламов:
– Мисля, че дори само с „Дамата с кученцето” Чехов е увековечил Крим. В Ялта завинаги „са се заселили” героите от неговите истории. „Бялата вила” в Ялта – къщата от бял камък, в която е живял Чехов, – е добре известна извън пределите на Русия, като музей на писателя. Всяка година го посещават хиляди хора.
Великият руски художник-маринист Иван Айвазовски е роден във Феодосия и е посветил на този древен кримски град своето творчесто. Спечелените от продажбата на картините му пари художникът е давал за развитието на родния си град, чиито морски пейзажи винаги са вдъхновявали Айвазовски. Разказва директорът на Държавната художествена галерия „И.К. Айвазовски” Татяна Гайдук:
– Айвазовски много е обичал родния си град, винаги е бил свързан с него. Феодосия е един от десетте най-стари града в Европа. И много е напомня за миналите епохи. Айвазовски много добре е чувствал това.
Именно в картинната галерия на Феодосия е събрана най-богатата колекция от творби на Айвазовски.
Този музей е най-посещавания на кримското крайбрежие, но съвсем не и единствения. Струва си да отидете там и да видите със собствените си очи историческите и културните паметници на Крим.