Крим национализира завод на Порошенко

Крим национализира завод на Порошенко

Публикувано от:

Властите в Крим национализираха в събота вечерта 13 промишлени предприятия, сред които и гигантският „Севморзавод”, който принадлежеше на холдинга на украинския президент Петро Порошенко, съобщи РИА „Новости”.

Постановлението е подписано от губернатора на Севастопол Сергей Меняйло. В него се обяснява какво е наложило одържавяването на предприятията: „Правителството на Севастопол е длъжно да осигури управление на имуществото на града, както и да създаде необходимите условия за функционирането градските предприятия. Засегнати са интересите както на Севастопол, така и на десетки хиляди негови жители”.

РИА „Новости” посочва, че почти всички промишлени предприятия, станали снощи публична собственост на града, са подразделения на „Севморзавод” и са специализирани в ремонта на плавателни съдове и производството на корабни съоръжения.

Севастополският морски завод е основан през 1783 г. и дълго време се е наричал Лазаревско адмиралтейство. Това е най-голямото корабостроително предприятие в Севастопол. От 2010 г. заводът принадлежеше на концерна „Укрпроминвест” на Петро Порошенко.