Крепостта “Царевец” във Велико Търново се превръща в сцена на спектакъла “Борис Годунов”

Крепостта “Царевец” във Велико Търново се превръща в сцена на спектакъла “Борис Годунов”

Публикувано от:

На 31 юли и 1 август от 21 часа жителите и гостите на Велико Търново ще съпреживеят на открито на историческата крепост “Царевец” шедьовъра на руската класика, операта “Борис Годунов” от Модест Мусоргски. Тя ще е и своеобразен афиш на летния оперен фестивал “Сцена на вековете”.

Проектът на режисьора акад. Пламен Карталов е с различен финал – възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел. Оперното заглавие е режисирано за открита сцена и премиерата му бе миналото лято пред храм-паметника „Александър Невски“.

В постановката са използвани реални и хиперболизирани символи. Живи брези съжителстват на сцената заедно с руски православни икони и гигантски релси, обагрени в кърваво червено,повлияни от чернобялата графика „Релси към небето“ на художника Боян Донев. В сценографията присъства и картата на Руската империя от времето на цар Борис Годунов.

Зрителите ще открият много метафори и препратки към днешния ден – слуховете, гладът, бедствията, чуждата намеса, характерни за „смутното време“ на царуването на Борис Годунов, довеждат до упадък на държавата и управлението му.

Всеки спектакъл ще започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Но преди да са прозвучали първите акорди на операта, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения.

Началният час на представленията е 21,00. Билети се предлагат в Туристически информационен център на ул. “Христо Ботев” № 5 във Велико Търново и в системата на www.eventim.bg