Кремъл с извънредни военни учения

Русия е започнала военни учения, които включват прехвърляне на войници от Сибир и Урал до други локации, обяви военен представител, цитиран от „Франс прес”.

„Моторизирани и военновъздушни формирания, разположени в Урал и Западен Сибир, са в бойна готовност и са предприели многокилометров марш дo други райони”, обяви заместник-командирът на руския Централен военен окръг Ярослав Росчупкин. Той не каза до кои райони са изпратени войниците, но поясни, че ученията имат за цел да проверят подготовката им.

Междувременно Кремъл опроверга обвинения на НАТО, че е изпратил нови

войски на границата

с Украйна. Русия не струпва войски на границата с Украйна, а просто засилва пограничните сили заради „притеснения със сигурността”, подчертават от Кремъл. Шефът на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че Москва струпва нови военни формирования до Украйна.

Руската медия РБК съобщава, позовавайки се на източник от военното министерство, че са изпратени войници към границата на Украйна с полеви болници и друго военно оборудване и се подготвят да реагират  в Донецк и Луганск с цел „да поставят бариери между цивилното население и украинската армия”.

Същевременно бе съобщено, че представители на самопровъзгласилата се Луганска народна република продължават да водят сражения с украинските сили край руско-украинската граница. В нощта срещу петък са започнали сражения на пропускателните пунктове Должанка и Гуково. „Украинската армия се опитва да ни изтласка от границата и да поеме контрол над нея”, заявяват от пресслужбата на републиката.

Ожесточени сражения се водят и в района на селището Красний партизан, Донецката област. По-рано посланикът на Русия в ОССЕ заяви, че Москва ще реагира твърдо на незаконното преминаване на границата от украинска страна.

По-рано вчера стана ясно, че в четвъртък Путин е провел

телефонен разговор

с украинския държавен глава Петро Порошенко и двамата са обсъдили възможности за регулиране на конфликта в Донецк и Луганск. Путин подчерта важността от прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна.

От своя страна Поро-шенко представил своя план от 14 точки, в които влиза и обявяване на амнистия и спиране на огъня.