Кремъл реагира на изказването на Ердоган за Крим

Появи се първата реакция на Кремъл относно заявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин е информиран за изказванията на Ердоган.

Песков обаче не съобщи за реакцията на Путин, но изрази надежда, че изказването на президента на Турция няма да повлие върху отношенията на Москва с Анкара, а най-вече върху съдбата на „Турски поток“.

„Вече сме заявявали, че бъдещето развитие на нашето многостранно сътрудничество е приротет за нас. В дадения случай се надяваме, че отношенията все така ще продължат да се развиват поетапно в положителна посока, както е било досега“, поясни Песков.
Приомняме, че по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна руския президент Владимир Путин за това, че е нарекъл събитията от 1915 година – арменски геноцид.

„Аз лично съм много разстроен, че Путин така постъпи. Ако ще прави такива заявления зя геноцид, то може би ще трябва да проучи историята на Русия по отношение на Крим в миналото“, заяви тогава Ердоган на пресконференция.

На 24 април руският президент почете паметта на жертвите на арменския геноцид в Османската империя в Ереван, където присъстваха почти 60 официални делегации от цял свят.

Турция отказва да признае за геноцид унищожаването и депортацията на арменци на територията й през 1915 година. В онази далечна година властите на Османската империя преселвали насилствено стотици хиляди етнически арменци в места, непригодни за живеене, където в последствие те умирали. Със съвместна декларация през 1915 година Русия, Великобритания и Франция за първи път в историята признават тези събития за престъпления срещу човечеството.