Путин и Лагард се договориха да продължат търсенето на решение за Гърция

Руският президент Владимир Путин и директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард обсъдиха в телефонен разговор взаимодействието между Русия и фонда в контекста на референдума в Гърция, договориха се да продължат търсенето на оптимално решение за гръцкия държавен дълг, съобщи в понеделник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

„Инициатор на този разговор бе руската страна, президентът Путин. На него бяха обсъдени въпросите за взаимодействието между Русия и Международния валутен фонд в контекста на референдума, който се проведе по-рано в Гърция. Ще бъде продължено търсенето на оптимално решение на проблема с гръцкия дълг с отчет на интересите на всички страни“, съобщи Песков пред журналисти.

По думите му, Путин не е обсъждал с Кристин Лагард финансова помощ за Гърция от Русия.

„Не“, заяви прессекретарят на руския президент, отговаряйки на въпрос, обсъждана ли е била тази тема. Той уточни, че зад формулировката за „продължаване на търсенето на оптимално решение“, което е било обсъдено по време на разговора между Путин и Лагард, не стои руска финансова помощ за Гърция.

По-рано в понеделник по инициатива на гръцката страна се състоя телефонен разговор между Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Както съобщиха от Кремъл, по време на разговора са били обсъдени резултатите от проведения в Гърция референдум за условията за предоставяне от международните кредитори на финансова помощ за Атина, както и някои други въпроси за бъдещото развитие на руско-гръцкото сътрудничество.

Путин изрази подкрепа за народа на Гърция при преодоляването на трудностите, пред които е изправена страната.

В неделя повече от 61 процента от гръцкото население гласуваха на референдума против предложението на европейските кредитори. Припомняме, че миналата седмица гръцкото правителство не можа да изплати дълга си от 1,5 милиарда евро към МВФ, в резултат на което формално изгуби правото си по-нататък да се финансира от фонда.