Кремъл няма да се откаже от защитата на националните си интереси заради отмяната на санкциите

Ръководителят на администрацията на президента на РФ Сергей Иванов даде обширно интервю за агенция ТАСС. В частност, той разказа за това, как е взето решението за нанасянето на въздушните удари в Сирия, за санкциите и отношенията със Запада.

Иванов заяви, че решението за изпращане на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия не е било спонтанно и всички действия са били внимателно преценени.

Освен това, Иванов разказа, че финалният стадий от обсъждането на детайлите около операцията в Сирия се е състоял на 29 септември вечерта, предаде ТАСС. При това, той призна, че „бойните самолети и някои спецподразделения на въоръжените сили са били предварително изпратени в Сирия“, като отбеляза, че това се явява „стандартна международна практика“.

„Що се отнася до механизма на приемането на решението за изпращане на руска авиогрупа, и както казахме по-рано, ограничен военен контингент в базата край Латакия, тук не е имало спонтанност или прибързаност. Всички действия бяха предварително обмислени, старателно премерени и съгласувани с Върховния главнокомандващ“, цитира ТАСС думите на Иванов.

Ръководителят на президентската администрация на РФ разказа, че Москва няма да провежда политика, противоречаща на националните й интереси, само заради това да постигне отмяна на санкциите.

Иванов изрази скептично отношение към това, че западните санкции ще бъдат снети дори при условие, че Минските споразумения бъдат изпълнени.

В същото време той поясни, че забавянето на темповете на растеж на руската икономика е предизвикано до голяма степен не от влиянието на санкциите, а от ситуацията със световните цени на енергоносителите.

„Ние никога няма да правим нещо в ущърб на националните си интереси само заради снемането на санкциите. Повтарям: няма. Не ние въведохме тези мерки и не възнамеряваме в каквито и да било формати да обсъждаме, какво е необходимо за отмяната им“, каза още Иванов.

Според ръководителя на администрацията на руския президент, Москва не изпитва силно съжаление по повод изключването й от „Голямата осморка“, а влиянието на санкциите върху икономиката й в западните страни е силно преувеличено.

„Влиянието на последните санкции върху руската икономика на Запад е силно преувеличено. Да, това ни създава определени трудности, глупаво би било да отречем очевидното, но… В миналото ние сме преживявали къде по-сериозни проблеми“, заяви той.

„Срещу нас са въвеждали санкции даже при императорите Романови, нищо ново няма тук. Търговски бариери създаваха, финансови спънки… И мерките са били доста по-строги, отколкото сега. Нищо, преди не се изплашихме, и сега ще издържим“, счита Иванов.

„Александър Солженицин добре е казал: Западът в продължение на векове се е боял от огромността на Русия. От огромността!“, подчерта той.

Русия се отнася предпазливо към поведението на редица държави на световната сцена, които преструвайки се за еталон на демокрацията, действат на принципа „прав е този, който е по-силен“, разказа още Иванов.

„Отделни страни, представящи се за носители на демокрацията, демонстративно нарушават международното право. За тях законите не важат, или по-скоро, те признават само един: прав е този, който е по-силен. Всичко това е изключително опасно. Та нали не живеем в джунглата, на никого не е позволено да нарушава световния ред“, каза още ръководителят на администрацията на руския президент.