Кремъл: Няма данни, че източникът на радиоактивното замърсяване е руски

В Кремъл не е постъпила информация от нито една служба за каквато и да е аварийна ситуация, която може да е довела до изхвърляне в атмосферата на рутений-106 (Ru-106). Това заяви пред журналисти говорителят на Президентството, Дмитрий Песков, предава агенция TACC.

„Засега не разполагаме с информация от нито едно наше ведомство за каквито и да било аварийни ситуации, които може да са довели до подобно изхвърляне (на рутений-106). Разбира се, ние имахме контакт с всички наши ведомства, които имат отношение към тази сфера, и от нито едно от тях до този момент няма потвърждение“, увери говорителят на Кремъл.

Във вторник, 21 ноември, Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда (Росхидромет) съобщи за „екстремно“ радиационно замърсяване. В разпространеното съобщение се уточнява, че в село Аргаяш, Челябинска област, недалеч от завода за производство на компоненти на ядрени оръжия „Маяк“, в периода 26 септември -1 октомври е регистрирано „екстремно високо“ замърсяване с изотопа рутений, което е превишавало нормата 986 пъти. При това в края на септември продукти от бета-разпада са открити в Република Татарстан, във Волгоград и Ростов на Дон.

В периода 29 септември – 3 октомври в атмосферата на европейските страни е имало увеличение на концентрацията на рутений-106, „започвайки от Италия и продължавайки на север в Европа“. Повишени нива на рутений-106 във въздуха са отчетени от шест измервателни станции на територията на Германия, а също и в няколко други държави от Европейския съюз, сред които Австрия и Италия. Съответната информация бе поместена в информационен бюлетин, публикуван на официалната интернет страница на службата.

Същевременно „Росатом“ отхвърли възможността за инцидент в съоръженията си, който да е довел до замърсяването. „Няма инциденти в съоръженията за ядрена инфраструктура в Русия“, заяви пред медии представител на „Ростатом“.

За факта, че в Южен Урал вероятно е имало радиоактивно изхвърляне на рутений-106, още в началото на октомври алармираха германски специалисти по радиационна защита. Последва официално съобщение от руската държавна корпорация „Росатом“, собственик на производствената асоциация „Маяк“, в което бе подчертано, че радиационната обстановка около всички ядрени съоръжения в Руската федерация е „в нормални граници“.

„Версията на предполагаемия руски произход на замърсяването е несъстоятелна“, категорични бяха от корпорацията.