Кремъл: Готви се „неприкрита поръчкова“ информационна атака срещу Путин

Редица медии подготвят „неприкрита поръчкова“ информационна атака срещу Путин и обкръжението му, съобщи пред журналисти в понеделник говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Поредният информационен компромат, претендиращ за обективност, се готви в близките дни. Получихме престорено ласкави въпроси, но формулирани като разпит от организация, наричаща себе си „Международен консорциум по разследваща журналистика”, заяви Песков.

Той добави, че публикуването на този компромат се подготвя в следващите дни в Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и Русия. В него ще става дума лично за Путин, за семейството му, приятелите от детството, бизнесмени, сред които Ковалчук, Ротенберг, за някакви офшорни компании и за „голям брой бизнесмени, които Путин никога не е виждал“, каза Песков.

„Смятаме това за неприкрита поръчка“, подчерта той, като изказа предположение, че в тази операция може да участват не само журналисти, но и представители на спецслужбите.

Песков отбеляза, че подобни информационни атаки са свързани с това, че „специалните служби и отделни медии се включиха в избирателната кампания в Русия и продължават активно да се опитват да влияят върху страната, да разклатят обстановката вътре в нея“. „Използвайки различни нечистоплътни прийоми, те се опитват да дискредитират ръководството на страната ни и на първо място президента Путин“, каза Песков, като отбеляза, че ефективността на тези информационни атаки не е много висока.

Говорителят на руския президент не изключи възможността да бъде подаден иск срещу медиите в случай на публикуване на фалшива информация, опорочаваща името на държавния глава.