Край Москва бе открито уникално изложение на съвременните постижения в областта на въоръжението

„Армия-2015“ е замислена като мащабно изложение на постиженията на отбранителния комплекс на Русия. Организаторите очакват, че мероприятието може да укрепи международното военно-техническо сътрудничество и патриотичното възпитание на руската младеж, както и че ще окаже положително влияние върху имиджа на Въоръжените сили на РФ. Според оценка на организаторите, за четири дни, от 16 до 19 юни, мероприятието ще посетят над 50 хил. души.

От съществуващите тематични изложения и салони „Армия-2015“ се отличава с това, че на една площадка ще демонстрират своите постижения различни видове и родове войски, както и близо 3 хил. предприятия от отбранително-промишления комплекс (ОПК).

Пред специалисти и пред широката общественост ще бъдат представени около 100 от най-новите образци на въоръжение и средства за радиолокационна, химическа и биологична защита, включително и модерните роботизирани комплекси.

В рамките на експозицията на форума, по данни на руското министерство на отбраната, ще бъдат представени над 280 съвременни и перспективни модели на техника и въоръжение. В частност, корпорацията „МиГ“ ще демонстрира корабния изтребител МиГ-29К от състава на морската авиация на ВМФ на Русия и модела на многофункционалния изтребител МиГ-35.

Миг-35

Концернът „Алмаз-Антей“ ще представи над 80 модела военна продукция (зенитните ракетни комплекси „Бук-М2Э“ и „Оса-АКМ1“, зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Тугунска-М1“, бойната противодиверсионна машина „Тайфун-М“ и др.) и продукция, предназначена за граждански цели.

Танк

Предприятията, влизащи в Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) ще представят макети на неатомната подводница 677Э от проект 20382 „Тигр“ и др.

Обединената приборостроителна корпорация (ОПК) ще представи комплекс за връзка С-111 за изтребителя от пето поколение Т-50, комплекси за връзка за „Буран“ за ВМФ, автоматизираните центрове „Антей“ за висшите звена на управление на сухопътните войски. Също така ОПК планира да изложи модели на персоналните таблети за командващите, навигационен картографски таблет и радиостанция „Буссоль“, специално разработени за екипировката „Ратник“.

Армия

Динамичната програма на форума включва демонстративни полети на техниката на ВВС от летището в Кубинка (с имитиране на въздушен бой и извършване на десант), танков биатлон и преплуване от войските на езерото Комсомолское.