Крайцерът „Адмирал Нахимов“ ще получи хиперзвукови ракети

Атомният ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“, оставен за модернизация в Северодвинск, ще бъде снабден до 2018 г. с универсални корабни стрелкови комплекси, позволяващи да се използват ракети „Калибър“, „Оникс“ и перспективните хиперзвукови противокорабни ракети „Циркон“. Това съобщава в. „Дума“, цитирайки информация от завода „Севмаш“.

В сегашния момент крайцерът е въоръжен с ракети лГраниты. Както е указано в блога, „Севмаш“ е сключил съглашение с концерна ПВО „Алмаз-Антей“ за доставката на „Нахимов“ до края на 2018 г. на 10 универсални вертикални пускови установки 3С-14-11442М. Една такава установка има осем гнезда за запускане на ракети. Ориентировъчната цена на договора е определена на 2,559 милиарда рубли, а пределната на 3 милиарда.

По съглашение установките в съответствие с приетите през ноември 2014 г. решения и издадените във връзка с това технически задания ще се доразработват за използване на следните ракетни комплекси: 3К-14, 9К, 3М55, 3К-22. Готовият образец трябва да премине изпитания до август 2016 г.

3К-14 – това е ракетният комплекс „Калибър“, в чиято номенклатура влизат противокорабните ракети 3М54 (два типа: дозвукови и с отделяща се свръхзвукова степен), дозвуковите ракети 3М14 за удари по наземни цели, а също и противолодъчните ракети 91РТ в два типа бойно оборудване.

3М55 – това е свръхзвуковата противокорабна ракета „Оникс“ с радиус на действие до 300 километра, използвана също в береговите ракетни комплекси „Бастион“.

3К-22 – предполага се, че това е обозначението на перспективния ракетен комплекс „Циркон“ с хиперзвукови ракети 3М22.

Комплексът с нетипичните за морските или зенитните ракетни системи с обозначението 9К по-рано не бе споменаван.

Крайцерът „Адмирал Нахимов“ от 1999 г. се намира официално в ремонт, но работите по него започнаха чак през есента на 2014 г. Той трябва да бъде ремонтиран и модернизиран от северодвинския „Севмаш“ в периода 2015-2018 г.

Корабът се отнася към тежките атомни ракетни крайцери от проекта 1144 „Орлан“. До този момент основа на ракетното въоръжение на тези кораби е противокорабният комплекс “Гранит“.