Кораби от ЧФ с ракети „Калибър“ на постоянно дежурство в Средиземно море

Най-новите малки ракетни кораби (МРК) „Буян-М“ от Черноморския флот (ЧФ) на Русия, въоръжени с ракетен комплекс „Калибър“ ще носят постоянно дежурство в състава на Средиземноморската групировка на ВМФ на РФ, задействана в операцията в Сирия, съобщи пред РИА Новости в петък командващият ЧФ адмирал Александър Витко.

По-рано той заяви, че МРК „Зельоний дол“ е пристигнал в сирийското пристанище Тартус, където след изпълняване на поставените задачи ще смени аналогичния кораб „Серпухов“.

„Да, използването им ще бъде циклично. Всички нови кораби, включително и от проекта „Буян-М“ ще преминат там бойна служба“, каза Витко.

Той добави, че пред корабите от този проект са поставени множество задачи, които те са способни да изпълнят благодарение на широкия спектър от оръжия.

МРК от проект 21631 „Буян-М“ са многоцелеви кораби от клас „река-море“. Водоизместимостта на „Буян-М“ е 949 тона, дължината е 74 м., а ширината – 11 м. Корабите от този проект са способни да развиват скорост до 25 възела и да извършват автономно плаване до 2500 морски мили. На въоръжение на МРК „Буян-М“ са артилерийската установка А-190 с калибър 100 мм, ракетният комплекс „Калибър“, както и зенитният комплекс „Гибка“.