Конференция в София се противопостави на западните провокации, манипулации и агресия

Конференция в София се противопостави на западните провокации, манипулации и агресия

Публикувано от:

На 29 юни в София в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се състоя конференция с международно участие на тема „Хибридните войни“. В нея се включиха представители на научните среди, експерти, журналисти. Участваха също д-р Мохамед Ибрахим – председател на Асоциацията на сирийците в България, както и народният представител от сръбската партия „Двери“ Зоран Радойчич, който се явява и член на парламентарната комисия по отбрана и вътрешни работи.

NAKO_STEFANOV_1В началото на конференцията, организирана от Българския национален съвет за мир, проф. Нако Стефанов, който е председател на Инициативният комитет на организацията, прочете обръщение от нейно име, в което призова за противопоставяне на политиката на натовската военщина, която подрива регионалната и национална сигурност и за спазване на международното право и сключените международни споразумения.

САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ ИЗКУСТВЕНО НАГНЕТЯВАТ НАПРЕЖЕНИЕ

В обръщението се заявява още, че САЩ и съюзниците им изкуствено нагнетяват напрежение, опитват се да създадат от Русия образ на враг, който заплашва сигурността и териториалната цялост на държавите в региона.

Всичко това създава заплахи за регионалната сигурност и влече след себе си значителни разходи за страните в алианса НАТО.

В обръщението се казва още, че несъмнено усилването на военното присъствие на НАТО по границите на Руската федерация се разглежда от Москва като заплаха за сигурността й, провокира я към ответни мерки. Нарастващата активност в Черноморския регион, като зачестилите посещения на натовските кораби, създаването на „Черноморска флотилия“ и други води до рязко влошаване на отношенията с Русия.

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПЪРВОСТЕПЕННА МИШЕНА

Намеренията на САЩ за коригиране на Конвенцията от Монтрьо в посока на отказ от ограничения на срока на пребиваване в Черно море на кораби на нечерноморски държави, представлява пряка заплаха за България, тъй като това ще доведе до ескалация на напрежение и нарушение на стратегическия баланс на силите в региона. Готовността на немалка част от българския т.нар. „политически елит“ да предостави на въоръжените сили на САЩ допълнителни възможности за разместване в свои складове на авиационни и ракетни видове въоръжение, а също и участието в създаването на многонационални бригади на НАТО на югоизток правят България първостепенна мишена в случай на авантюрни ходове на НАТО и САЩ на военно стълкновение с Русия.

По време на конференцията бяха засегнати спецификите на съвременните конфликти, които биват определяни като хибридна война. Беше отделено специално внимание на медийните манипулации, на провокациите, на агресията на Запада и конкретно на НАТО и САЩ срещу редица държави.

ЦРУ, ЗАПАДНИТЕ ЦЕНТРОВЕ И РАЗПАДА НА ЮГОСЛАВИЯ

ZORAN_RADOICHICH_1Народният представител в сръбския парламент от партия „Двери“ Зоран Радойчич изнесе доклад на тема: Агресията на Запада и НАТО в Югославия и Сърбия – причини, методи, последствия.

В началото на изказването си Радойчич посочи, че състоянието на война е перманентно. Понякога това е открит конфликт, който е видим за всички, но понякога има и други активности – политика, дипломация, медии. „След като рухна СССР, последва кървавото разпадане на Югославия“, посочи той и допълни – „Задните центрове са замесени в това от първия момент. Те имаха активна поддръжка на определени субекти в конфликта.“

Радойчич посочи, че уважаваната експертка по международно право д-р Смиля Аврамов е изследвала как е нараствало числото на неправителствени организации в бивша Югославия. Колко са били през 70-те години, през 80-те години. „Колкото повече се доближаваме до датата на разпадане на Югославия, числеността на тези организации рязко нараства.“, отбеляза той и допълни: „Западът работеше и по някои други линии. Западът работеше с определени кадри, със студентски програми за изследване, за обучаване и в този смисъл е подготвял някои кадри, завършили в Югославия. Те всъщност са били агенти на влияние и са подготвяни да дойдат на определени постове в политическия живот в Югославия.“ – обясни той.

„Когато Западът се включи активно в подпомагане на определени субекти в Югославския конфликт, по думите на проф. Аврамов, те са извършили най-голямото злодеяние в международното право. Това злодеяние е против мира. Момент, когато активно унищожават една държава в противоречие с всички международни протоколи, правила и договорености“, заяви Радойчич.

Той посочи няколко примера за това как от Запада не са подбирани средства. Как са си служели с лъжи, дори с ликвидация на определени хора.

През 1994-95 година имахме два случая Маркале 1 и Маркале 2. В първия случай е имало обвинение срещу сърбите, че са стреляли срещу пазара, където са пазарували мюсюлмани и след това са започнали мащабно обвиняване на страната. Някои са вкарани пред камерите в спешна помощ. Първият взрив е сниман от четири западни телевизионни екипа. Въпросът е как те са се озовали в това време, на това място, на този малък пазар в Сараево.

Той посочи, че вече има експертни доклади от къде е дошла стрелбата. „На едното място нямаше никаква артилерия. А на другото място не е било технически възможно да се стреля заради високите сгради. Но събитията Маркале 1 и Маркале 2 бяха оправданието на НАТО да извърши атака срещу босненските сърби през 1994-95 година. Тогава те за първи път хвърлят бомби с обеднен уран“, посочи Радойчич.

През 1999 година, януари, два месеца преди агресията на НАТО срещу Югославия, в Косово и Метохия в малкото село Рачак се е случило следното – специалните сръбски сили са ликвидирали албански терористи. След операцията албанците са съблекли военните униформи на терористите и са ги преоблекли в цивилни дрехи.

И рано сутринта мисия на Уилям Уокър, който между другото е бил на служба в ЦРУ, започват да говорят как сърбите убиват невинни албански цивилни“, разказа Радойчич. „През март НАТО започва агресия срещу Югославия.“

Радойчич разказа за приликите, които е открил в методите за агресия срещу Югославия и Сърбия и агресията, която беше извършена срещу Сирия. Той се е убедил в еднаквата тактика на Запада по време на свое посещение в Сирия през 2017 година.

В СИРИЯ ГЛЕДАМЕ ПОВТОРЕНИЕ НА СЪЩИЯ ФИЛМ КАТО В СЪРБИЯ

MOHANED_IBRAHIM_1След Радойчич доклад по темата изнесе д-р Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България, който потвърди казаното от Радойчич и приликите в развитието на конфликтите, приликите в тактиката, в манипулациите и начина, по който Западът извърши агресия срещу Сирия, Сърбия, Югославия и ред други страни.

Беше постигнат консенсус относно необходимостта от детайлно познаване на методите на работа на въпросните центрове, за да има яснота за това как държавите могат да се отбраняват от подобна агресия.

Д-р Ибрахим заяви: „В Сирия гледаме повторение или същия филм, който гледахме в Сърбия. Едно към едно. Манипулация. Изфабрикувани действия. Цената е човешки жертви и разруха“.

Той акцентира върху вината на САЩ и ЦРУ за конфликтите през последните десетилетия и допълни: „Грубото господство и незачитането на международните норми, неспазването на международното право, липсата на уважение към другите народи и незачитането на суверенитета на другите държави и различни култури от страна на САЩ води до все по-голяма съпротива на отделни държави спрямо американското високомерие“.

Д-р Ибрахим приведе към изложението си няколко скандални случая на манипулация, използвани срещу Сирия. Той засегна и инсценировката на химическа атака в град Дума и обърна внимание на това, че САЩ, Великобритания и Франция уж са бомбардирали складове за химическо оръжие, а в същото време е останал пренебрегнат фактът, че ако това наистина бяха складове за химически оръжие, ударите върху тях щяха да причинят огромно количество жертви.

ВОЙНА НА БАЛКАНИТЕ – НЕ ДАЛИ, А КОГА

ZAHARI_BISEROV_1По време на конференцията свой доклад представи и д-р Захари Бисеров – представител на българската Национална асоциация „Сигурност“.

Той посочи, че състоянието на сигурност на Балканите няма как да не се повлияе от процесите, произтичащи в световен план, а именно противопоставянето на САЩ и Русия. „Ако разглеждаме ЕС като среда на сигурност, то Балканите неминуемо ще разглеждаме като обект на тази среда. Ясно личи, че ЕС е лишен от собствена визия за конструиране на политика за сигурност и отстъпва този инструмент от управлението на съюза на НАТО. При положение, че водещата страна в НАТО е САЩ, процесите от гледна точка на сигурността и в Европа, и на Балканите са под знака на обслужване на интересите на САЩ“ – посочи Бисеров и продължи: „По силата на обстоятелствата на Балканите част от народите са православни и славянски, пишем и четем на азбуката на Кирил и Методий, а езикът между руснаци, сърби и българи е близък, разбираме се без преводачи. Ясно е, че носителите на изброените признаци на Балканите ще бъдат подложени на вредни въздействия от Америка с цел откъсване от сферата на влияние на Русия“.

Бисеров изброи редица примери, уличаващи САЩ и техните съюзници в сериозни нарушения на международното право и изреждайки последователността на събитията, както и описвайки настоящата обстановка, посочи, че има риск от война на Балканите. Той допълни, че всички процеси в Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Косово са подчинени на създаване на условия за започване на война. „В локален план войната е срещу православието, Сърбия и Македония, в глобален план войната е срещу Русия. Ако тази война бъде загубена от Русия, с православието в Европа е свършено, нейният достъп през Балканите към Европа ще бъде прекъснат“. Той допълни, че в тази ситуация Америка ще действа с чужди ръце, тя е лидер по операции под чужд флаг, а на Балканите чуждите ръце и флаг са албански. „В предстоящите събития България трябва да застане до Сърбия и Македония, рамо до рамо срещу албано-американската агресия.“

Той подчерта, че спасяването на Сърбия и Македония е спасение и за България.

ПРИ ХИБРИДНИТЕ ВОЙНИ НЯМА БОЙНО ПОЛЕ И ФРОНТОВЕ. РАЗМИВАТ СЕ ВОЕННАТА И ЦИВИЛНАТА СФЕРА

SIMEON_NIKOLOV_1Симеон Николов – бивш зам.-министър на отбраната на България и член на Българското дипломатическо дружество също изнесе свой доклад по време на конференцията и посочи, че в съвременния свят постепенно се налага скритото водене на война и постигане на крайните цели, както и нови информационни и високотехнологични форми. „Говорим за четвърто поколение войни, при които няма дефинирано бойно поле или фронтове и при които може да има размиване между военна и цивилна сфера.“ – посочи Николов.

Той допълни още, че методите на хибридните войни отварят огромна празнота в международното правно пространство, защото се прилагат извън правното регулиране, скрито се нарушава суверенитета на атакуваната държава в мирновременен период. Извършват се действия извън правото и закона срещу отделни групи на населението.

Той посочи, че днешните конфликти се нуждаят от военна сила само в 25% от процеса на тяхното разрешаване. „Когато обаче вървеше кампанията за „руска хибридна война“, удобно се премълчаваше, че в Либия вече бе прилагана именно от западните страни практиката на скрито въвеждане в чужда страна на спец. части и командоси, например – Франция. Попълване на всеки батальон на бунтовниците с по двама представители на МИ-6 – Великобритания. Да не говорим за свалянето на правителства или за операциите на ЦРУ в Западните Балкани.“

Според Симеонов риск за мира крие отвореният все още въпрос за предложението на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО хибридните заплахи да бъдат повод за задействане на член 5 от Северноатлантическия договор. „Това е особено опасно, защото рязко ще бъде свален прагът за разпалването на гореща война. Нито хибридните действия на бунтовниците, нито кибератака от неустановена посока биха били надеждни доказателства, за да бъде поета отговорност за военен отговор“, заяви Николов.

Той допълни още, че в последните месеци не може да не впечатлява и друга особеност. На базата на недоказани данни от инсценировки и провокации, т.е. от арсенала на хибридната война, държавни ръководители, включително на ядрени държави, с лекота са склонни да вземат крайни решения, да отправят заплахи да нанесат ракетни удари, да претендират за решения на международни организации. Николов обобщи, че вълната на хибридни войни ерозира международното право.

ПСИХОВОЙНА И АТАКА СРЕЩУ МЕНТАЛНОСТТА

В своя доклад проф. Нако Стефанов заяви: „Ако през цялата предходна история на човечеството за основен инструмент за държавна защита и нападение се смяташе въоръжената сила, при сегашните условия заедно с нея други форми, методи и средства стават все по-важни. Такива компоненти са т.нар. „мека сила“, като например икономическите санкции, имиджа, електронните, пропагандните и другите методи и средства, идеологическо, информационно и културно господство, които придобиват все по-голямо значение. А също така такива методи като т.нар. нежни, кадифени, цветни революции. В този контекст терминът хибридни войни бързо навлезе в военнополитическия лексикон.“

Проф. Стефанов акцентира и на това, че важна роля започнаха да играят методите на психовойната, атаката срещу менталността и традиционно формираните система от ценности, както и устойчивите възприятия, идеологическа агресия, икономически санкции, политическа изолация и други.

Теди Ангелова