Конашенков: Изказванията на Столтенберг за внезапните учения са с цел нагнетяване на паниката

Конашенков: Изказванията на Столтенберг за внезапните учения са с цел нагнетяване на паниката

Публикувано от:

Министерството на отбраната на Русия опроверга изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за това, че РФ е нарушила механизмите на „военната прозрачност в Европа“. Това заяви в сряда официалният представител на руското отбранително ведомство генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

„Както се очакваше, градусът на русофобската истерия у отделни представители на алианса рязко се повишава в навечерието на срещата на върха на страните-членки на НАТО в Европа. Очевидно е, че истинската цел на подобни изказвания за „руската военна заплаха“ се заключава в умишленото нагнетяване на паниката и подкрепата на образа на коварния враг, за борба с който може да се получат огромни военни бюджети“, каза Конашенков.

„Настоящото изказване на генералния секретар на НАТО е от поредицата финални арии на русофобския спектакъл за данъкоплатците от страните-членки на алианса, на които им предстои да развържат кесията за борба с мнимата руска военна заплаха“, заяви представителят на МО на Русия.

Конашенков припомни, че нито едно мероприятие за бойна подготовка на руската армия, включително и внезапните проверки, не нарушава международните споразумения и договори, според които Русия е длъжна да предоставя информация за военната си дейност в зоната на използване на мерки за укрепване на доверието и сигурността.

Той отбеляза още, че Русия е предоставила на военните аташета и по каналите за връзка на ОССЕ информация за началото на внезапната проверка във ВС на РФ, започнала на 14 юни.

„Обаче, както в повечето случаи, нашите чуждестранни колеги отново не поискаха да го забележат, продължавайки да разиграват антируския си спектакъл, сценарият на който ни бе предсказан на 6 юни 2016 г.“, добави Конашенков.