„Комерсант“: Турция готви ответни санкции срещу Русия

В петък турското министерство на икономиката публикува резултатите от антидъмпингово разследване, свързано с вноса на горещо валцован прокат в страната, пише „Комерсант“, цитиран от „Руски дневник“.

Според доклада дъмпинговият марж на Магнитогорския металургичен комбинат е 13,66%, а на Новолипецкия металургичен комбинат – 9,42%. При „Северстал“ той е 12,43%. След разследването турската страна може да въведе антидъмпингови мита, съответстващи на размера на изчисления марж, отбелязва „Комерсант“.

Източник на изданието в „Северстал“ споделя, че през август 2015 г. Турция е заявила, че дъмпинг няма, но в отчета „данните за себестойността на продукцията на „Северстал“ са заменени с данни от други страни“.

Събеседникът на „Комерсант“ отбелязва, че несъответствията в разследването са свързани с кризата в руско-турските отношения.

Турското министерство на икономиката започна разследването през януари 2015 година. Тогава някои местни фирми обвиниха износителите от Русия, Украйна, Япония, Франция, Румъния и Словакия, че преднамерено занижават цените си. Според „Комерсант“ през 2012-2014 г. Турция годишно е внасяла около 3 млн. тона горещо валцован прокат на средна стойност $1,8 млрд. През 2015 г. вносът е нараснал до 4,3 млн. т на стойност $2,15 млрд.

Отношенията между Русия и Турция се изостриха, след като на 24 ноември миналата година турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач Су-24 на сирийската граница. Турските власти твърдят, че самолетът е нарушил въздушното пространство на страната, а руското военно министерство настоява, че машината е била на сирийска територия.

След инцидента руският президент Владимир Путин подписа указ заограничителни мерки срещу Турция. Москва забрани вноса на плодове, зеленчуци, птиче месо и други продукти от Турция, припомня „Новая газета“.