„Комерсант“: Донбас върви по пътя на Абхазия

Руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на временни паспорти и други документи, издадени на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Това решение беше взето на фона на продължаващата икономическа блокада на ДНР и ЛНР от страна на Украйна и следващата стъпка, по предположение на източник на „Комерсант“, е вероятно да бъде признаването на независимостта на двете републики от Кремъл, предаде сайтът в събота .

Указът за признаване на документи, издадени на украински граждани и лица без гражданство, които пребивават на територията на определени области в регионите Донецк и Луганск, беше подписан от руския президент Владимир Путин днес. Текстът гласи, че указът ще действа „за периода до политическо решение на ситуацията в някои области на украинските региони Донецк и Луганск“, като тези области са посочени в минските споразумения, пише изданието.

„Много сме благодарни на Русия за тази стъпка“, каза председателят на Народния съвет на ДНР Денис Пушилин, като отбелязва, че Украйна от своя страна се опитва да ограничи правата на гражданите, живеещи в двете отцепнически републики.