Коментар на МВнР на Русия във връзка със заявленията на САЩ за санкции срещу федерацията

Публикувано от:

Звучащите през последните дни от Вашингтон заплахи да бъде „наказана” Русия заради принципната линия по отношение на регулирането на кризата в Украйна смущават не само с липсата на елементарни познания по история на тези, които разсъждават на тази тема, заявява в коментара си относно изявленията на официални лица от САЩ за санкции срещу Русия официалният представител на Министерството на външните работи на Русия А. К. Лукашевич. По-лошото е, че на тези американски политици и държавни дейци изглежда им изневерява чувството за адекватно възприемане на реалната ситуация в бързо променящия се многополюсен свят през ХХI век.

Всеки път, когато се случи нещо, което излиза извън мухлясалите американски схеми, се появява някой, който с удоволствие хваща „палката за санкции”. Това при тях вече е на ниво рефлекс. Заплашват с нови и нови мерки. Емоцията и досадата, че не им се удава да подчинят някого на своята воля, своите представи за това, коя е „правилната” и коя „неправилната” страна на историята, превалират над здравия смисъл и логиката.

Ние многократно – с факти и юридически аргументи, сме обяснявали на американците, защо техните едностранни санкции не се вписват в стандартите на цивилизованите междудържавни отношения, – заявява А. К. Лукашевич на страницата на Външното ведомство на Русия.