Комаров: За нас е чест да модернизираме АЕЦ „Козлодуй“

За нас е голяма чест, че „Росатом“ бяха поканени да участват в работата по удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Това е един прекрасен пример за пълноценно сътрудничество между компании от различни страни. В този проект участва не само „Росатом“. Наши партньори са и френската „Електрисите дьо Франс“, и дори американската „Уестингхаус“. Всяка една от тези компании изпълнява важна част от модернизацията на двата блока.

„Росатом“ не планира да прекрати своята работа по удължаването на живота на АЕЦ „Козлодуй“. Прекрасно разбираме, че България се нуждае изключително много от това електричество. Днес 40% от българския ток се произвежда от ядрената централа, построена по руски проект.

„Росатом“ остава верен на своя главен принцип: ние винаги добросъвестно изпълняваме своите ангажименти по договорите, които сме сключили. Това се отнася и за България. Макар че имаме арбитражен спор във връзка с АЕЦ „Белене“, ние продължаваме редовно и акуратно да доставяме ядрено гориво за работещите два блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Нито дори за миг „Росатом“ не се е опитвал да направи нещо мръсно или да се възползва. И никога няма да го направим. Няма да използваме създалата се ситуация като инструмент за решаването на свои въпроси, макар да имаме разногласия с позицията на българското правителство, което спря проекта за АЕЦ „Белене“ и ни нанесе щети.

Както в България, така и по света „Росатом“ изпълнява своите ангажименти. Пример за това е програмата „Мегатони в мегавати“, която беше реализирана в продължение на 20 години между САЩ и Русия /1993-2013 г./. През този период отношенията между Вашингтон и Москва не са били еднозначни – имало е периоди на добро сътрудничество, периоди на прохладни отношения и дори на много прохладни. Но това нито за секунда не доведе до прекратяването на този договор нито от руска, нито от американска страна. Ние коректно доставяхме обогатен уран за САЩ, а те редовно си плащаха. Благодарение на това сътрудничество над 50% от всички американски ядрени централи през този период работиха с руския обогатен уран. Всяка 10 лампа в САЩ светеше благодарение на този договор. Днес на 100% изпълняваме своите ангажименти свързани с доставката на ядрено гориво и извозването на отработеното гориво от Украйна.

Всички прекрасно разбират, че ядрената енергетика е толкова чувствителна сфера от международното сътрудничество, че тя трябва да бъде последната област, която трябва да бъде засегната от някакви санкции. Всички проекти в тази сфера са дългосрочни. Много пъти сме казвали, че строителството на АЕЦ е проект за 100 години напред – 10 години строителство, 60 години експлоатация, още 20-30 години удължаване на ресурса на АЕЦ, след това изваждане от експлоатация. Това е много дълъг срок и могат да се случат много неща, но политическата турболентност не трябва да влияе върху проектите в областта на ядрената енергетика.

Независимо дали работим с американци, европейци или азиатци ние сме твърдо убедени, че ядрената енергетика трябва да остане извън политиката и договорите трябва да се изпълняват. Ние сме на 100% привърженици на тези принципи и ще ги следваме, цитира думите му БГНЕС.

*Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“. Този текст е отговор на въпрос на БГНЕС за влиянието на западните санкции върху международната дейност на корпорацията и дали създалата се ситуация ще се отрази върху удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Кирил Комаров взе участие в Седмия международен форум „Атомекспо 2015“, който се провежда в Москва.