Кой стои зад лавината бежанци?

Кой стои зад лавината бежанци?

Публикувано от:
Кой е виновен за кризата? Ще успее ли Европа да оживее? И на каква цена? Откъде ще дойде спасението? Пред вас са три „теории на заговора“, три балкански версии за причините за „великото преселение на народите“. Кой стои зад лавината бежанци и как може да свърши всичко това? Кореспондентът на „Комсомолска правда“ Даря Асламова е потърсила отговор на въпросите в разговор с експерти от Сърбия и Хърватия, приемащи на територията си основния поток от мигранти от Близкия изток.
Колкото повече нараства потокът бежанци в Европа, толкова повече европейските страни затъват в миграционна криза и толкова повече народите са обхванати от паника. Къса се по шевовете изкуственото съоръжение, наречено Евросъюз, затварят се граници, поставят се нови железни завеси. Първата криза удари по вечно нестабилните и бедни Балкани, изостряйки старите противоречия между съседите и създавайки нови. Крясъците на ужас, които се носят от това огнище на християнска култура, предизвиква у руснаците историческо съчувствие. Не са ни безразлични хората. Толкова дълго жадно гледаха на Запад жителите на Балканите, а сега с надежда се вглеждат на Изток.

Кой е виновен за кризата? Ще успее ли Европа да оживее? И на каква цена? Откъде ще дойде спасението? Пред вас са три „теории на заговора“, три балкански версии за причините за „великото преселение на народите“. На моята „Касандра“ дълго не вярваха, но стъпка по стъпка, лека-полека истината излезе на светло.

 

Версия първа:

Целта на САЩ – да скара Русия с Германия

Давор Домазет-Лошо

 

 

Давор Домазет-Лошо е адмирал в оставка, ексначалник на разузнавателното управление и бивш шеф на генералния щаб на въоръжените сили на Хърватия. Влиза в Съвета по държавна безопасност при президента на Хърватия. Като истински моряк винаги гледа надалеч, но никога не изпуска от погледа си целта.

– Глобалните кризи изобщо и никога не са случайни. Те се подготвят от стратези на високи нива. Това, което наблюдаваме, не е изненада, а установяване на Нов световен ред, провъзгласен още от Джордж Буш-старши. Ключът към световната власт на 21-ви век – новият Път на коприната, който започва от Адриатическо море, минава през Черно и Каспийско море, през Кавказ, Казахстан и целия Китай до Филипините.

Збигнев Бжежински (американски политик и идеолог на разпадането на СССР – бел.а.) каза: който контролира Евразия – с нейните огромни запаси от нефт, газ, природни ресурси и вода – контролира целия свят.

Към Евразия водят три врати. Първата врата е от Хърватия до Израел, от море до море. Втората врата – Персийският залив. Третата – Корея и Виетнам.

Влизането през първата врата мина като по вода. Войната в Югославия и нейния разпад – това беше управляема криза. В същото време започна първата операция в Ирак под името „Пустинна буря“.

 

Операция “Пустинна буря”

 

Точна, хирургическа работа. За САЩ беше важно не просто да отворят вратата в Евразия, но да вбият колкото се може по-дълбоко клина, разделящ Китай и Русия. В резултат от балканските войни американците взеха Косово и построиха там най-голямата военна база в Европа на еднакво разстояние от Москва и от Техеран. А НАТО се разшири и погълна цяла Източна Европа.

 

 

Бомбардировките над Белград

След терористичния акт на 11 септември 2001г., който беше подготвен от американските спецслужби, САЩ превзеха Афганистан, главното геостратегическо кръстовище в Евразия. А войната в Ирак в 2003 г. отваря за американците втората врата – Персийския залив. „Цветните“ революции в Грузия и Украйна, влизането на НАТО в Румъния и България позволиха на САЩ да се закрепят на Черно море. Когато те извършиха всичко това, Русия беше слаба. Само с идването на Владимир Путин започна подемът, който американските стратези проспаха.

Междувременно Русия израсна икономически и военно и потърси мястото си на геополитическата арена, която заслужаваше. И когато Америка, лелееща планове за атака в Иран (а това е невъзможно без превземането на Дамаск), започна дестабилизацията на Сирия, Русия неочаквано влезе в играта като справедливо поддържаше режима на Башар Асад. И ето че тук американците засякоха. Те не успяха да унищожат Сирия, както с лекота го направих с Ливан.

Тогава те нанесоха удар на Русия от другата страна – организираха майдан в Украйна. Но и тук руснаците бяха подготвени и си върнаха Крим, а американците загубиха Черно море. В същото време Путин засили позициите си в Арктика.

 

В Либия

Вашата армия е единствената в света, способна да воюва при толкова сурови условия. Вашите подводници обградиха натовските прибалтийски страни и Северна Европа и се добраха до американския двор. В същото време в Тихия океан, където САЩ бяха единствените господари, се активира Китай.

Но да се върнем на украинския майдан. Цялата логика на украинския случай е да се постигне конфликт между Германия и Русия. След две световни войни и Русия, и Германия бяха обезкръвени, загубвайки милиони животи. Кой ги бутна един срещу друг? Кой имаше от това изгода? Англосаксонците. Но и двете страни станаха по-умни и трети път в този капан няма да се хванат. Но Германия е основната сила на Европа. Американците накараха германците да въведат санкции срещу Русия.

Бежанците – наказанието за Европа за непослушанието

– Руснаците справедливо негодуват по повод глупостите на немците – забелязвам аз. – Ако и това да не е просто глупост, а страх. Малцина знаят за това, че Германия и досега е окупирана територия. Руснаците изтеглиха войските си от Германия, а НАТО усили своето присъствие! В Германия сега се намират повече от 50 хиляди американци войници, а също така имат и голяма база в Рамщайн. Голяма част от златните им запаси се съхраняват в банки в Америка и Лондон. Да поговорим и за секретния договор от 1949 г., според който държавният суверенитет на Германия е ограничен до 2099г. Да, немците не са имали избор.

– И все пак те не бяха достатъчно послушни – обяснява адмирал Домазет-Лошо. Америка е разчитала на доста по-драстични европейски санкции, за да падне Русия на колене. И сега Европа трябва да бъде наказана. Затова, че силната Германия е единственият икономически съюзник на Русия.

Нашествието на мигрантите е англосаксонското наказание на Евросъюза. Англосаксонците имат намерение напълно да дестабилизират Европа, да я разрушат, за да се стигне дотам, че европейците да търсят помощ от Америка, както след Втората световна война. Нещо като нов план Маршал. Миграционната криза – това е асимитрична война без начало и без край, без войници, без сражения и без територии на бойни действия. Провокираната от Запада война в Близкия изток изкара милиони бежанци в Турция, Ливан и Йордания. Те се стичат там вече не по-малко от 5 години. Тези хора преднамерено бяха оставени да стигнат до най-ниското ниво на жизнен стандарт. И ето че като дойдоха до предела на отчаянието, те им посочиха пътя към обетованата земя – в Европа, в Германия.

 

Африканските бежанци на гръцкия остров Лесбос, след като са пресекли Егейско море от турското крайбрежие

– Тоест, прилага се същата матрица, която приложил Мойсей към евреите, бягащи от Египет – казвам аз.

– Тази първа вълна от мигранти има за задача да провери реакцията на Европа, но и на отделните страни. Когато планирате военна операция, вие сте длъжни да ударите слабата точка. Лъжливият лицемерен хуманизъм – това е най-слабото звено. Всички тези разговори за правата на човека… И затова първи на границата пристигат жените и децата. А след тях идват младите мъже. След един-два месеца, когато нощните температури паднат, потокът ще намалее. И с нова сила ще се подеме през пролетта. Втората вълна ще бъде радикална. Бежанците ще поискат повече права. Обърнахте ли внимание, че Саудитска Арабия вече предложи да построи за своя сметка 200 джамии? Новите джамии ще станат крепости в демографската война. Ако мигрантите, ставащи новите граждани на Евросъюза, не могат да получат права по демократичен път – чрез гласуване, те ще преминат към насилие.

Има една светлина в този свят на насилие – Русия. Колкото повече руснаците се обръщат към своята православна идентичност, толкова по-силна ще бъде държавата. В Русия се появиха реални шансове да стане християнският лидер в Евразия. Настъпва новата евангелизация на Европа – от Адриатика и Прибалтика до Владивосток. Със Западна Европа ще бъде свършено. Тя няма духовна мощ. На Германия й остава шансът – да влезе или да не влезе в новата бъдеща Европа. Русия днес е най-важната страна в света. Всичко зависи от това какво ще стане в Сирия.

– Но нас ни мъчи страх – вълнувам се аз. – Няма ми да се сблъскаме с нов Афганистан?

– Да, Афганистан беше огромна грешка, защото войната доведе до отслабване на съветската империя, която бе на границата на разпада. И срещу нея се бореше целият западен свят.

Сега пред нас е нова Русия, силна със съзнание за своята правда. Към нея с надежда гледат милиони хора. Вие сте длъжни да не изпускате своя шанс.

Русия трябва да направи опит за разделянето на Сирия, но поддържайки Асад на морска територия на всяка цена. За да оцелее той, на вас може би ще се наложи да изпратите армия. Основната задача е да се удържат и укрепят вашите бази в Латакия и Тартус. И накрая да осъществите завещанието на Петър Велики да излезете на топлите морета, на Средиземноморието. Без това Русия няма да стане супердържава.

Версия втора:

Зад гърба е ЦРУ

 

Елена Юришич

Професор в Загребския университет

– Съставът на бежанците и начините им на придвижване извикват много въпроси. Да, сред тях има елит, образовани и богати хора. Но има и много младежи от малки афганистански и африкански села, в които дори няма интернет. И аз съм убедена, че тези деца никога не са държали в ръцете си географски карти. Откъде знаят пътя? Кой ги води? Преди дни се отвори нов маршрут – през Черна гора, Босна и Дубровник. Тоест, бежанският тоток обхваща всички балкански страни.

 

 

В първите дни на кризата стана известно, че право на гръцко-македонската граница неизвестни хора раздават на бежанците карти: къде и как да преминат границата. Кои са тези хора?

– На този въпрос имам предполагаем отговор – казвам аз. – Има такава организация „Център за защита на бежанците“. Между другото нейният директор в Сърбия, като узна, че съм рускиня, отмени срещата ни. Но редовите доброволци на центъра ме увериха, че тяхната дейност се осъществява изключително от доброволни дарения. Те посрещат бежанците на гарите и автобусните станции, хранят ги и между другото раздават брошурки с информация за правата на бежанците, за начините им на придвижване и контактуването им с местните власти. Отидох на страницата на сайта и в графата на спонсорите и основателнека обърнем внимание на Турция – продължава Елена. – ите открих USAID, знаменитата американска агенция за международно развитие. Централен орган на държавно управление на САЩ по „оказване на помощ“. Именно USAID стои зад всички „цветни“ революции. През 2012 г. него го „помолиха“ да си върви от Русия.

– Но ако тук присъства USAID, означава, че зад гърба му е ЦРУ – отбелязва Елена. – Което потвърждава моята теория за опит да се вкара Европа в конфликт с ислямския свят. В Ирак и Афганистан САЩ действаха фактически сами. В Либия успяха да привлекат Франция и Великобритания. Но тук Европа остана съвсем сама с миграционната криза и бе принудена да действа.

Дестабилизация на Балканите

– Сега нека обърнем внимание на Турция – продължава Елена. – След руско-турското споразумение за газопровода за Турция възникнаха множество проблеми. Правителствена криза, фактически нова гражданска война с кюрдите. Страната се превърна в нестабилна зона. Какъв ти газопровод?

След Турция проблемът с бежанците плавно премина към Балканите. Кои страни се оказаха дестабилизирани? Преди всичко православните, приятелски настроени към Русия: Гърция, Македония, Сърбия и днешният съюзник на Путин – католическа Унгария. В плановете е също така Черна гора. Нещо повече, Евросъюзът шантажира Сърбия, натискайки я да създаде на територията си огромен център за бежанци. Един вид, дръжте при вас имигрантите, иначе ще стане по-лошо.

– Тоест, Сърбия и изобщо Балканите да станат нещо като септична яма?

– Така изглежда. Още един любопитен момент. „Арабската пролет“, която с такъв ентусиазъм провокираха и подстрекаваха американците, засегна само тези страни, където присъстваше умереният, мекият ислям. Тунис, Египет, Либия, Сирия и Ирак (още преди „пролетта“). Страните, където присъства уахабизмът (радикален ислям), такива като Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, не само че не допуснаха никакви вълнения, но дори още се натегнаха да останат верен съюзник на САЩ, Великобритания и Израел. Сега вирусът на агресивния, терористичен ислямизъм заразява практически целия Близък Изток. И сред тези, които сега идват в Европа, има немалко носители на този вирус.

(Следва)

Автор: Даря Асламова “Комсомолска Правда” /“Гласове”, превод – Рени Нешкова/.