Кои отрасли на руската икономика навлязоха в растеж

Автор: Алексей Лоссан.

В края на есента на 2015 година различни анализатори стигнаха до извода, че руската икономика е преминала от спад към растеж.

Според изследване на рейтинговата агенция S&P през третото тримесечие на 2015 година руската икономика е нараснала с 0,5% в сравнение с предишното тримесечие след цяла година на спад. Нещо повече, както обясни пред руския икономически вестник „Ведомости“ водещият икономист на S&P за Русия Татяна Лисенко, през четвъртото тримесечие на 2015 година също трябва да се очаква растеж и може да се говори за стабилизиране в икономиката. Малко по-рано, без да чака официалните данни, министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев обяви, че руската икономика е достигнала „крехкото дъно“, изненадвайки заинтригуваната публика с това ново понятие.

Общо възстановяване

„Динамиката на производствените индекси в промишлеността свидетелства за край на спада в редица ключови сектори на руската икономика“, се посочва в месечния оперативен мониторинг на икономическата ситуация в страната, който се изготвя от РАНХиГС (Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Руската Федерация) – институт, близък до руското правителство. Нещо повече, данните, публикувани от руската статистическа агенция Росстат за септември 2015 година, сочат, че промишленото производство действително е преминало точката на минималната активност.

Резултатите от разчетите показват, че е спрял спадът в производството на добивния и преработвателния сектор. Според данни на академичното изследване растеж се наблюдава в топливно-енергийния сектор, производството на хранителни продукти, химическата промишленост и металургията.

„Най-голям принос за спирането на спада в руската икономика през 2015 година са имали експортните отрасли – енергетиката, селското стопанство и химическата промишленост. За тях значителната девалвация имаше стимулиращо въздействие, позволявайки им да останат печеливши дори и в условията на спад на световните пазари за суровини“, казва Константин Коришченко, завеждащ катедрата по фондови пазари и финансов инжениринг към РАНХиГС, а в миналото заместник-ръководител на Руската централна банка.

По думите му, за някои отрасли, особено за тези, които не включват в производството си значителен дял вносни компоненти, са се открили нови нищи на световните пазари, които по-рано са били недостъпни. Това е свързано с факта, че себестойността на тяхната продукция на практика се е понижила почти двойно, позволявайки на производителите агресивно да свалят цените на едро.

Основни опасности

Основна опасност за руската икономика според мнението на експерти си остава високото равнище на инфлацията. По думите на Константин Коришченко, високата инфлация през 2015-2016 година най-вероятно „ще изяде“ конкурентните предимства на руските предприятия. „За чуждестранните инвеститори в условията на силните трусове в световната икономика и политика приоритет остава ликвидността на вложенията“, казва той. Поради тази причина, по думите му, изборът пред инвеститорите не е особено голям – най-добре е преди всичко да се влагат средства в най-ликвидни „сини чипове“* и в проекти, подкрепяни от руската държава под формата на частно-държавно партньорство.

Друга опасност може да бъде продължаващият спад на производството в страната като цяло. Данните, публикувани на 17 ноември 2015 година от Росстат за промишленото производство в Русия, се оказаха малко по-благоприятни от очакваното, при все това обаче те отразяват спад в промишлеността. Като цяло индексът на промишленото производство през януари-октомври 2015 година в сравнение с януари-октомври 2014 година е бил 96,7% или с други думи руската промишленост е отбелязала спад с 3,3% в сравнение с аналогичния период на миналата година. Някои показатели обаче се оказаха дори по-добри от очакваното.

По-специално индексът на добив на полезни изкопаеми в края на периода януари – октомври 2015 година бе 100,4%. За сравнение обемът на добива на въглища е нараснал с 5,5%, а на петрол – с 1,3%. Още по-голям растеж е постигнало селското стопанство. Производството на месо се е увеличило с 13,9%, на сирене – с 21,6%, а на домашни птици – с 10,2%.

Друг проблем е недостигът на инвестиции. Пред в. „Ведомости“ Татяна Лисенко посочи, че „от макроикономическа гледна точка има условия за нарастване на инвестициите, но сами по себе си средствата не са достатъчен фактор“. По думите й, са необходими и очаквания за търсенето на продукцията, но засега те са възпрепятствани от голямата несигурност на валутния курс. Поради тази причина според прогнозата на S&P след спада от 3,6% през 2015 година растежът на икономиката през 2016 година при съпоставима цена на петрола ($55 спрямо $54 за барел през 2015 година) ще бъде почти нулев – 0,3% и 1,8% през 2017 година (при цена на един барел $65).

Примери за инвестиции

Въпреки общата предпазливост на инвеститорите, в Русия вече започнаха да се появяват нови предприятия, включително с участие на чуждестранни инвеститори. В края на 2015 година в Русия ще стъпи германският химически и фармацевтичен гигант – компанията Merck, която планира да произвежда в страната препарати за лечение на захарен диабет и сърдечна недостатъчност. Очаква се през втората половина на 2016 година заводът да достигне пълно натоварване на мощностите. Германската компания планира да произвежда до 1,5 милиарда таблетки годишно, което ще позволи напълно да бъдат удовлетворени потребностите на руския пазар.

„За нас Русия е една от ключовите страни сред нововъзникващите пазарни икономики. Планираме да укрепваме позициите си и сме разработили дългосрочна стратегия за развитие, а локализацията на производството на най-търсените и важни препарати е един от тези етапи“ – казва изпълнителният вицепрезидент на Merck Елчин Ергюн. По думите му, само до края на 2016 година Merck ще инвестира 10 милиона евро в производството на препарати в завода в Кировска област, в Северна Русия.

Друг германски концерн – Phoenix Contact залага пък на развитието на руското машиностроене. Тази компания, специализирала се в производството на системи за автоматично управление на технологични процеси (нейна собственост е патентът за клемите), реши да открие собствено производство близо до Москва. Общият обем на планираните инвестиции ще бъде около 10 милиона евро. На площ от над 1 хектар ще бъде разположено производството на високотехнологични електротехнически изделия и промишлена електроника. „За Phoenix Contact Русия е важен стратегически пазар и създаването на собствено производство в Подмосковието е закономерна стъпка в глобалната стратегия за развитие на предприятието“, казва  президентът на Phoenix Contact Франк Щюренберг.

Експерти съветват инвеститорите да обърнат внимание и на нови пазари. „Сега активно се развиват услугите на електронната търговия. Темповете на растеж за една година са над 25%. Относително добре се чувстват търговците на дребно и IT-секторът – при тях увеличението на продажбите е близо 15% (за големите компании)“, казва Георгий Вашченко, началник на отдела за операции на руския фондов пазар на ИК „Фридом Финанс“. По думите му, най-зле вървят нещата при автомобилопроизводителите, където оборотът е спаднал с 25 – 35%.

*„сини чипове“ се наричат компаниите с голяма пазарна капитализация и с много стабилни позиции в сектора си. Обикновенно те имат големи приходи и печалби, а дейността им е по-слабо зависима от цикличността на икономиката.

 

Източник: Руски Дневник.

error: Съдържанието ни е авторско!