Коен: Такъв брой враждебни сили около Русия не е имало от времето на Втората световна война

Такова съсредоточаване на вражески войски по границите с Русия не е имало от времето на нацисткото нашествие на Германия през 1941 година, заяви американският политолог и експерт по Русия Стивън Коен в шоуто на Джон Бачелър по „NewsTalkRadio 77 WABC“, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Коментарът му бе по повод последните действия на НАТО, свързани с укрепване на позициите в Източна Европа и в частност разполагането на елементи от системата ПРО в Румъния.

„Искам да питам Вашингтон, защото именно Вашингтон контролира НАТО – не си ли даваме сметка, че се приближаваме към реална война с Русия или тъкмо в това се състои планът – да провокираме Русия към военни действия?“, заяви професорът.

Ако е първото, тоест САЩ действително не си дават сметка за възможните последици от своите действия, то тогава е време да „се опомнят“, продължи Коен. Ако ли пък е второто, тоест САЩ „не са против“ война с Русия, то тогава значи са „луди“, смята професорът. По думите му военен конфликт от такъв порядък неминуемо ще приключи с използването на ядрено оръжие от някоя от страните.

Коен отбеляза също така, че от месец се наблюдава постоянно увеличаване на силите на НАТО в близост до руските граници – по суша, въздух и море. По думите на анализатора толкова враждебни сили не са се приближавали към Москва от началото на Втората световна война. „Руснаците, обаче, не са забравили тази война и затова се отнасят много сериозно към действията на НАТО“, предупреди Коен.

Американският професор отбеляза и „измисления“ повод, който използват САЩ и НАТО за укрепване на позициите си в Европа, цитирайки думите на шефа на Пентагона Аштън Картър, че Русия проявява агресия спрямо Източна Европа.

Коен изрази недоумение какво точно има предвид Картър под „агресия“. Особено след победната операция на Русия срещу „Ислямска държава“ в Сирия.

„Какво конкретно е направил Путин? Да ни разправят, че той проявява агресия или че я провокира – не е отговор, който може да оправдае готовността на САЩ да влязат във война с Русия“, заяви той.

Според Коен Русия просто реагира на враждебните действия на НАТО – и с право. Още повече, че Путин даде ясно да се разбере, че действията на НАТО представляватзаплаха за страната му.

Алиансът има наглостта да се оплаква, че Русия „струпва войските в близост до границите на НАТО. „Разбира се, тя го прави, само защото НАТО вече е до руските граници“, поясни Коен.

Професорът сравни днешната криза между Русия и НАТО с Карибската криза от 1962 г. Според него, обаче, има няколко разлики, които правят сегашната ситуация много по-опасна. Ако през 1962 г. съветските ракети бяха разположени на „90 мили от Америка“, то сега ракетите на НАТО са много по-близо – буквално на две крачки, заяви той. Освен това през 1962 г. имаше само една точка на геополитическа конфронтация, докато сега са няколко: прибалтийските страни, Украйна, Турция и Сирия.