КНДР отзова посланиците си в ООН, Русия и Китай

Властите в Северна Корея отзоваха за консултации основните си посланици зад граница, предаде „Интерфакс”.
Сред привиканите обратно в родината дипломати са посланикът в Китай Ли Че Рен, Ким Хен Чун (Русия) и Ча Сон Нам (постоянен представител в ООН). Към момента не е известно колко техни колеги за привикани за консултации в Пхенян.
За последно подобни действия са били предприемани от Северна Корея през юли 2015 г.
Решението на КНДР, което на езика на дипломацията означава отказ от диалог със съответните държави, този път идва на фона на покачващото се напрежение между Северна Корея и САЩ.
Доналд Тръмп ясно даде да се разбере, че не би се поколебал да използва сила срещу Северна Корея, докато в Пхенян се заканиха, че ще проведат изпитание на ракети с голям радиус на действие, които ще прелетят над Япония, за да паднат на броени километри от американските бази в Гуам. В същото време Русия и Китай този път не застанаха плътно зад КНДР и Пекин даже подкрепи новите санкции срещу южната си съседка.
Същевременно стана известно, че директорът на ЦРУ Майк Помпео смята, че няма непосредствена опасност от конфронтация със Северна Корея. Той обаче уточни, че рискът от война с комунистическата държава е по-голям, отколкото преди десетина години.
Помпейо заяви, че стремежът на Пхенян да се сдобие с балистична ракета с ядрена бойна глава, способна да достига до територията на САЩ, „е много голяма заплаха и правителството се отнася с голяма сериозност към нея“. Подобно мнение сподели и съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Ейч Ар Макмастър.
„Не сме по-близо до война в сравнение с преди една седмица, но много по-близо отколкото преди десетина години“, обяви Макмастър.
Помолен да направи психологически портрет на севернокорейския лидер Ким Чен-ун директорът на ЦРУ каза, че го смята за „разумен“ въпреки поведението, което показа по време на ескалиращото напрежение със САЩ. Помпейо изрази увереност, че Ким ще осъзнае, че не желае военна конфронтация с Вашингтон.