Клинцевич: Бренън си е изгубил времето напразно, ако визитата му в Русия е била свързана със съдбата на Асад

Директорът на ЦРУ Джон Бренън си е изгубил времето напразно, ако целта на визитата му в Русия се е ограничавала единствено с обсъждането на съдбата на настоящия сирийски президент Башар Асад. Такова мнение изрази първият зам.-председател на комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Франц Клинцевич, цитиран от ТАСС.

„Ако директорът на ЦРУ е дошъл в Русия, само заради това да обсъди съдбата на настоящия президент на Сирия, то той е изгубил времето си напразно“, заяви сенаторът пред журналисти.

Клинцевич увари, че руската позиция по този въпрос „не се е променила и не е могла да се промени“. „Русия продължава да настоява на това този въпрос да бъде изнесен извън скобите на женевските преговори за Сирия“, подчерта той.

Депутатът уточни, че тук не става дума за някакви специални отношения на Русия с Башар Асад. „Ние ще приемем всеки избор на сирийския народ, но той трябва да бъде направен без всякакъв натиск отвън и по демократичен път“, подчерта той.

„Създаването на всички необходими условия за свободното волеизявление на народа Русия разглежда в качеството на основна цел на междусирийските преговори в Женева“, каза Клинцевич.

По-рано американското посолство в Русия съобщи, че директорът на ЦРУ Джон Бренън по време на посещението си в Москва в началото на март е заявил необходимостта от оставката на сирийския президент Башар Асад и „истински политически преход“ в Сирия.