Китай в съюз с Русия и Иран

Си Цзинпин иска нова организация за сигурност в Азия
Президентът на Китай Си Цзинпин призова за създаването на нова азиатска организация за сътрудничество в сферата на сигурността, в основата на която да застане регионална група държави, сред които Русия и Иран, предаде АП. Си направи изказването в Шанхай на четвъртата среща на Конференцията за
взаимодействие
и изграждане
на доверие
между азиатските страни – група държави, чието влияние Пекин напоследък се опитва да подсили като противодействие на влиянието на САЩ. Форумът беше създаден през 1992 г. по инициатива на Казахстан и досега организираше основно дискусии. Сред останалите му членове са Израел, Монголия, Узбекистан, Южна Корея, Тайланд и Турция, а ден преди това бройката участници нарасна до 26 заради присъединяването на Бангладеш и Катар. Сред участниците в конференцията бяха руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Китай, президентът на Иран Хасан Рохани и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.
Китайският президент посочи, че новата азиатска структура за сигурност ще се стреми към установяване на механизми за уреждане на териториални спорове по пътя на преговорите и подчерта, че поддържането на стабилност ще позволи на Азия да придобие все по-важна роля в “установяването на многополюсен свят и демокрация в международните отношения”, отбелязва ДПА. Китай ще се стреми към създаване на постоянни механизми за обмен със страните от региона, насочени към борба с тероризма, сепаратизма и екстремизма.
Президентът на Китай разкритикува, без да назовава изрично, САЩ заради политиката им на сключване на военни съюзи с държави от Азия. “Засилването на един военен съюз, насочен срещу трета страна, не допринася за поддържането на общата сигурност”, подчерта Си. Забележката му препраща към азиатската обиколка на американския президент
Барак Обама
миналия месец
по време на която Обама припомни, че островите Сенкаку (наричани от Китай Дяоюйдао), за които Пекин и Токио водят териториален спор, са обхванати от американско-японското споразумение за отбрана.